Miért úszták meg a válságot a vétkes bankárok?

2013.05.10. 15:28
Sokan szeretnének rács mögött tudni néhány bankárt, akik szerepet játszottak a nyugati pénzügyi rendszer összeomlásában. Ez nem is elképzelhetetlen, habár Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban nagyobb az esély a büntetés megúszására. Német nyelvterületen viszont egy gumiszabály alapján ítélkeznek, ami még visszaüthet.

Angliában az utóbbi időben több vezető pénzügyi szakember ellen emeltek vádat munkájukkal kapcsolatos tévedéseik miatt. Amerikában a Szövetségi Befektetési Alapot Kezelő Társaság (FDIC) 2010 óta több mint 40 pert indított alkalmazottai, köztük vezetők ellen, és a sornak még közel sincs vég, írja az Economist.

 Név  Cég, beosztás  Vád  Eredmény
Thomas Fischer (+ 4 társa) WestLB: CEO Bizalommal való visszaélés Az ügy lezárult. Fischer 150 ezer eurót fizetett, a többiek 295 ezret
 Gerhardt Gribkowsky BayernLB: Ig. tag. Kenőpénzek elfogadása, adócsalás, bizalommal való visszaélés 8 és fél év börtön
 Stefan Ortseifen IKB Deutsche Industriebank: CEO Részvényárfolyam manipulációja 10 év felfüggesztett börtön, 100 ezer euró büntetés
Werner Schmindt (+ 7) BayernLB: CEO Bizalommal való visszaélés Még nincs kiírva a tárgyalás időpontja
 Sigurjon Arnason Landsbanki: CEO Részvényárfolyam manipulációja Visszautasította a vádat, folyamatban van a tárgyalás
 Hreidar Mar Sigurdsson Kaupthing: CEO Részvényárfolyam manipulációja Visszautasította a vádat, folyamatban van a tárgyalás
 Larus Welding, Gudmundur Hjaltason Glitnir Bank: CEO, igazgató Csalás 9 hónap börtön és 6 hónap 2 évre felfüggesztve
 Sean Fitzpatrick Anglo Irish Bank: elnök Pénzügyi szabálytalanságok A tárgyalás előreláthatóan 2014-ben kezdődik
 Ralph Cioffi, Matthew Tannin Bear Stearns: alapkezelők Összejátszás, értékpapír-csalás, megtévesztés Az ügy lezárult: Cioffi 800 ezer dollárt fizetett, Tannin 250 ezret; mindkettőjüket felmentették bűncselekmény jellegű vádak alól
Angelo Mozilo (+ 2) Countryweide Financial: Elnök-vezérigazgató Értékpapír-csalás Az ügy lezárult: Mozilo 67,5 millió dollárt fizetett, a többiek 5,65 milliót
Kareem Serageldim (+2) Credit Suisse: Strukturált pénzügyi eszközök globális vezetője Pénzügyi adatok meghamisítása Bűnösnek vallotta magát; hivatalos ítélet augusztusban várható

Összességében mégis kevés vádemelés született magas rangú bankárok ellen. Az első válsággal kapcsolatos ítélet áprilisban jött ki: Kareem Serageldinnak, a Credit Suisse korábbi vezető tisztségviselőjének augusztusban kell börtönbe vonulnia, miután bebizonyosodott, hogy jelzálog-fedezetű értékpapírokkal csalt. Pontosabban papíron eltüntetett 351 millió font (123 milliárd forint) veszteséget, hoyg hozzájusson a 4,5 millió fontos (1,6 milliárd forintos) bónuszához.

A jelenlegi brit és az amerikai hatóságokkal szemben az elődeik, illetve más országok hatóságai sem bántak kesztyűs kézzel a ballépéseket elkövető közgazdászokkal. Az 1980-as évek megtakarítási- és hitelválsága során több mint 800 bankárt küldtek börtönbe. A politika azonban ebbe is beleszól, hiszen amíg a szövetségi kormány korábban jelentős forrásokat szánt a csalások vizsgálatára, a jelenlegi válság alatt a szabályozók alig segítették az FBI munkáját.

Izland és Németország viszont ma is megtorló típus, több százezer eurós pénzbüntetések, több hónapnyi – egy esetben nyolc és fél évnyi – börtönbüntetések szakadtak vezérigazgatók fejére. Spanyolországban jelenleg mintegy 90 korábbi bankvezető ügyét vizsgálják.

Angliában szigoríthatnak

Nagy-Britanniában a bankügyekkel foglalkozó bizottság néhány tagja szorgalmazza a bankárok személyes felelősségre vonására vonatkozó jogszabályok megalkotását. A törvénytervezet végső formája május végére készülhet el. A bizottságot George Osborne brit pénzügyminiszter a Libor-botrányt követően állította fel azzal a céllal, hogy a bankárok tevékenységét minden szempontból megvizsgálják.

A törvények közti különbségek is kibúvót jelenthetnek a büntetések alól. Hogy Angliában és az Egyesült Államokban kevés büntetőeljárás indult, annak részben oka, hogy nem lehet szankcionálni a hozzá nem értésből fakadó hibákat, illetve hogy csökkentették a vezetői felelősséget a ballépések esetében.

Ausztriában, Németországban, Svájcban a küszöb alacsonyabb, Németországban már megbüntették a WestLB, a BayernLB, a HSH Nordbank és a Sal Oppenheim bankárait is. Brazíliában esetenként a vezetőknek még akkor is kártérítést kell fizetniük az őket alkalmazó banknak, ha a vétség nem bizonyított.

Bármennyire is kívánatos lenne a bűnök megtorlása, a szakértők arra hívják fel a figyelmet: a szigorú szabályozás valójában egy zavaró jelenség, amely a bankárok kockázatvállalási kedvét is visszaveheti. Heinrich Honsell jogászprofesszor szerint hiba gondatlanságból elkövetett hibák kriminlizálása. Így "nemsokára a bírók fogják megmondani, hogy hogyan kell kockáztot kezelni." Más részről: ha az inkompetenciára való hivatkozás túl messzire megy, még mindig lehet szigorítani.