Családi csődvédelmet sürget az MNB

2013.05.21. 10:53

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa megvitatta az MNB szakértői által készített 2013. májusi, „Jelentés a pénzügyi stabilitásról” című kiadványt. A Monetáris Tanács értékelése szerint a hazai pénzügyi rendszer stabil, sokkellenálló-képessége megfelelő.

A magyar bankrendszer tőke-megfelelési mutatója 2012 végén megközelítette a 16 százalékot, ami nemzetközi összehasonlításban is magas értéknek számít. Az erős tőkeellátottság miatt egy kedvezőtlen makrogazdasági és pénzpiaci forgatókönyve esetén is csak néhány banknál keletkezne kisebb tőkeigény. Ezeknek a bankoknak a tulajdonosai az elmúlt időszakban a veszteségek tőkeemeléssel való pótlásával bizonyították magyar leánybankjaik melletti elköteleződésüket.

A pénzügyi piacok működése zavartalan, és a bankrendszer likviditási helyzete is megfelelő. A bankok teljesítik a szabályozó által elvárt likviditási követelményeket, sőt túlnyomó részük stresszhelyzetben is elegendő likviditási tartalékkal rendelkezne. A bankrendszer külső finanszírozásra való ráutaltságát jelző hitel/betét arány a jelenleg 110 százalékról 2014 végére 100 százalék alá mérséklődhet, ami már csak mérsékelt további alkalmazkodási kényszert jelent.

Az MNB jelentésében azt írják, a nem teljesítő hitelek arányának növekedése 2012 végén mind a lakossági, mind a vállalati szektorban megállt. A lakossági szektorban a jövőben nem várható számottevő további portfolióromlás az állami adósmentő programoknak, különösen az árfolyamgát növekvő kihasználtságának köszönhetően. A vállalati szektorban 2012 végén csökkent a nem teljesítő hitelek aránya, ugyanakkor itt még nem beszélhetünk trendfordulóról.

A lakossági hitelportfólió késedelmeinek kezelése érdekében az MNB támogatja a családi csődvédelem bevezetését és kívánatosnak tartja az árfolyamgát magasabb kihasználtságát.

A jegybank szerint a hagyományos kamatpolitika önmagában nem elégséges a hitelezési trendek megfordításához, hitelprogramon keresztül próbálják "mérsékelni a bankrendszer túlzott kockázatkerüléséből származó reálgazdasági károkat". A program első pillérje lehetővé teszi, hogy a kis- és középvállalkozások szélesebb köre juthasson hitelhez olyan áron, amely a jelenlegi gazdasági környezetben is kitermelhető törlesztési teherrel jár. "A feltételrendszer kialakítása - a jelenleginél nagyobb versenyt generálva - egyúttal változásokat is okozhat a vállalati hitelezés piacának szerkezetében. A kkv-szegmensben a program hatásaként már 2013-ban bekövetkezhet a hitelezési fordulat" - írja saját programjáról a Matolcsy György által vezetett jegybank.

"Az elmúlt években Magyarország külső eladósodottsága jelentős mértékben csökkent. A Növekedési Hitelprogram második és harmadik pillére azt célozza, hogy az ország adósságszerkezete továbbra is egészséges, a gazdasági stabilitást szolgáló irányban alakuljon át" - áll a stabilitási jelentésről szóló közleményben.