Az adócsalókat különadóztatná Lengyelország

2013.06.03. 15:55 Módosítva: 2013.06.03. 15:56

A lengyel pénzügyminisztérium különadó kivetését tervezi az adóparadicsomokban bejegyzett leányvállalatokkal rendelkező lengyel cégekre - idézi a Puls Biznesu lengyel gazdasági lap értesülését az osztrák APA hírügynökség.

A pénzügyminisztérium tervezete szerint a különadót olyan országokban bejegyzett leányvállalatokkal rendelkező lengyel vállalatokra vetnék ki 2014-től, amelyekben 14,25 százalék alatti társasági adót kell fizetni, mintegy háromnegyedét a lengyelországi 19 százaléknak. A különadót az anyavállalat leányvállalati átutalásaira, valamint a leányvállalattól érkező bevételekre, osztalékra, kamatjövedelemre, illetve jogdíjra vetnék ki.

A tervezet csak abban az esetben mentesülne a különadó alól egy cég, ha bizonyítani tudja az adóhatóságnak azt, hogy leányvállalata tényleges gazdasági tevékenységet folytat külföldön, illetve azt, hogy leányvállalatát nem pusztán adóminimalizálási célból hozta létre.

"Számos európai országban alkalmaznak hasonló szabályt annak megakadályozására, hogy a honos vállalatok bevételeiket egy alacsonyabb adószinttel rendelkező országba utalják át" - írja a honlapján közzétett törvénytervezet indoklásában a pénzügyminisztérium.

A tervezet heves felzúdulást keltett lengyel gazdasági szervezetek körében. A munkaadók szövetsége például rámutatott, hogy "az adójog, az alkotmány és az uniós jog szerint adóügyben a bizonyítási kötelezettség az adóhatóságot terheli".