Furmint a magyar bor zászlóshajója?

2013.06.11. 12:19

Hosszú évek óta megosztja a borászattal és bormarketinggel foglalkozókat annak eldöntése, hogy melyik az a hazai szőlőfajta, amely méltó arra, hogy Magyarországot képviselje a nemzetközi piacon. "A kérdésben nincs egységes vélemény, a szakemberek egy része azonban a furmint mellett érvel" - állítja az a sajtóközlemény, amely kedden érkezett szerkesztőségünkbe, és amelyből szintén kiérezhető a furmintpártiság.

Ön felismerne egy furmintot?

Megjegyzik, a szőlőfajta a legtöbb kutató véleménye szerint a történelmi Magyarország Délvidékéről, a Szerémségből származik. Első említése Tokaj-Hegyaljához kapcsolódik, már 1623-ban keletkezett feljegyzésekben is szerepel.

Berecz Stéphanie, a Tokaj Kikelet Pince borásza így érvel: "a furmintban minden olyan tulajdonság ötvöződik, amely a magyar bor zászlóshajójává teheti. Erőteljes savszerkezetű, harmonikus, testes nedű, karakteres aromákkal. Még a laikusok számára is egyértelműen megkülönböztethető más fajtáktól, ráadásul könnyű kiejteni egy külföldi számára is."

Édes és száraz borként egyaránt készítik, könnyen elképzelhető az is, hogy utat törhet más szőlőfajtáknak a nemzetközi piacon, mondta az év borász felfedezettje díjjal jutalmazott borásznő.