A tőzsde mélyponton, a japánok optimisták

2013.06.13. 11:34

A pénzpiacok idővel le fognak higgadni a kedvező reálgazdasági folyamatok hatására, a Bank of Japan pedig folytatja mennyiségi és minőségi enyhítési programját - mondta Kuroda Haruhiko japán jegybankelnök csütörtökön, miután a tokiói értéktőzsde indexe újabb hatalmas esést könyvelt el a nap folyamán, és a radikális monetáris enyhítés áprilisi bejelentését megelőző szintre csökkent.

A világ harmadik legnagyobb gazdasága biztos úton halad a válságból való kilábalás felé, ez pedig fokozatosan le fogja csitítani a piaci volatilitást - közölte Kuroda a japán sajtóval Abe Sindzó miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően.

A jegybankelnök annak ellenére ilyen optimista, hogy a tokiói értéktőzsde indexe csütörtökön április 3. óta a legrosszabb zárást produkálta.

Japán a nyolcvanas évek óta küzd a stagflációval, ezért a monetáris tanács döntése alapján a jegybank a következő két évben állampapírok és más eszközök vásárlásán keresztül teleönti pénzzel a japán gazdaságot (erről részletesebben itt olvashat). Az új japán kormány várakozásai szerint ez két évtizednyi stagnálás vagy lassú növekedés után beindíthatja a növekedést és végre egy kis inflációt gerjeszthet.

A jegybank április 4-én jelentette be radikális, a monetáris bázis két éven belüli megduplázására vonatkozó enyhítési programját, amelynek hatására a Nikkei index erőteljes emelkedésbe kezdett és május 23-án 5 és fél éves csúcson zárt. Azóta az index 22 százalékkal zuhant.

Ezzel párhuzamosan a jen kéthónapos csúcsra erősödött az amerikai dollárral szemben, a nemrég még 102 környékén is járt dollár/jen árfolyam 94 alá csökkent. A zuhanást az Abe által június elején bejelentett növekedési program sem tudta megtörni, a reformtervekre szkeptikusan reagáltak elemzők és a piacok.