Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Volt államtitkár cége kapta az NFÜ-pénzt

2013.06.18. 13:05
Versenytárs nélkül kapott negyedmilliárdos munkát az NFÜ-től egy olyan konzorcium, amelyben egy volt és egy jelenlegi helyettes államtitkár is érintett.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) újabb, nettó 255,45 millió forint értékű tanácsadói megbízást adott a Quality Control Konzorciumnak, amelyet öt tag alkot: a CEU Tender Kft., a Dr. Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda, az Okean Kft., a Dezső és Társa Kft. és a Vépterv Kft. - írja a Napi.hu az uniós közbeszerzési értesítő (Tenders Electronic Daily) alapján.

Az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztálya (KFF) tevékenységét segítő műszaki-szakmai, közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadásra szóló közbeszerzésen a konzorciumnak nem volt versenytársa, az ügynökség nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson állapodott meg vele április végén. A beszerzést uniós forrásból, a végrehajtási operatív programból finanszírozzák.

A Quality Control Konzorcium nyerte meg 2011 szeptemberében az NFÜ - botrányos, nettó 2 milliárd forint keretösszegre hirdetett, azonban szerződéskötés nélkül végződött tanácsadói tendere utáni újabb - nettó 960 millió forint keretű közbeszerzését is. Az eljárásról szóló tájékoztató szerint a 960 milliós keret két évre szól (míg a 2 milliárdost 4 évre tervezték), azonban a szerződés végső összege nem adható meg pontosan, mivel a megállapodásban a vállalkozó óradíját rögzítették, ami 15 500 forint plusz áfa volt. (A közbeszerzési kírásban maximum 50 ezer szakértői óra/év szerepelt).

A három tanácsadó tender közös szereplője a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. Az Origo korábbi cikkében azt írta, hogy az egyik ügyvédi iroda vezetője, Pacsika István régebben üzlettársa volt a közbeszerzési tanácsadással foglalkozó Euro-Procure Kft.-ben az NFÜ egyik elnökhelyettesének, Homolya Róbertnek. (Homolya Róbert jelenleg a Miniszterelnökség fejlesztési irodáját vezető helyettes államtitkár.) Mindkét személy azt állította a portálnak, hogy kettejük korábbi kapcsolatának nem volt szerepe a közbeszerzési eljárásban.

A konzorciumtag Dr. Kardkovács és Társai Ügyvédi iroda irodavezetője, Kardkovács Kolos, aki 2010 júniusától 2013 májusáig a Nemzetgazdasági Minisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. Ezen idő alatt nem tevékenykedett ügyvédként.