Áthidaló kölcsön, haha

2013.06.26. 18:27

Az ír miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, miután egy kiderült: 2008-ban az Anglo Irish Bank vezető tisztségviselői saját szavaikkal „seggből előhúzott számokkal″ vezette félre a kormányt, nehogy elijesszék a döntéshozókat, és mindenképpen részesüljenek a pénzügyi mentőcsomagból a válság után – adta hírül az rt.com.

A BBC szerint a bankárok a szükséges összegnél először jóval kevesebbet, hétmilliárd eurót, azaz 2000 milliárd forintot kértek egy „áthidaló kölcsön″ formájában, de az áthidaló szón elnevették magukat, mert valószínűleg pontosan tudták, hogy a bank nem lesz képes visszafizetni a kölcsönt.

A válság kezdetekor kormányzó Fianna Fail párt szóvivője szerint az ügy a rendőrségre tartozik: „bármely olyan utalás, mely szerint az adófizetőket félrevezetve vették rá a bank megmentésére, mélyen felkavaró, és alapos hatósági vizsgálatra szorul″ – mondta Michael McGrath.

Az Anglo Irish Bank volt az első ír bank, amelyik állami segítséget kért a válság kitörése után. Azért kerültek bajba, mert összesen több tízmilliárd euró kölcsönt adtak ingatlanfejlesztőknek, mielőtt bedőlt az ingatlanipar.

A mentőcsomag összesen 30 milliárd euróba, azaz majdnem 8900 milliárd forintba került, a bankot 2009-ben államosították.

John Bowe, az egyik érintett tisztségviselő nyilatkozatot adott ki, ami szerint sosem vezette félre a hatóságokat, és nem is volt tudatában bármilyen erre irányuló tervnek. Bowe sajnálja a felvételeken hallható nyelvezetet és hangnemet, de szerinte a beszélgetések egy másik, meg sem valósult tranzakcióra vontakoztak.

Az eredeti hangfelvétel meghallgatható a BBC oldalán.