Kitört a dohánybolt-alapítási láz

2013.06.28. 06:17

A Napi Gazdaság információi szerint elkezdte visszaküldeni a koncessziót nem nyert tulajdonosoknak a pályázati dokumentációját a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt.

A szervezet válasza szerint: "2012. december 15-én indult első pályázati szakasz lezárult, a nyertesek kihirdetése megtörtént, a szerződések megkötése lezajlott, a törvényi előírásnak megfelelően az emlékeztetők elkészültek és hivatalos közzétételük megtörtént. A nem nyertes pályázatok a kiíró ezen döntésének megfelelően visszaküldésre kerültek."

Miért küldik vissza?

Perelünk az adatokért

A botrány kirobbanásakor a TASZ, az átlátszó.hu, az index.hu, a K-Monitor , az origo.hu és a TI Magyarország úgy döntött, hogy az állami vagyon átláthatóságát ennyire súlyosan érintő tender kapcsán indokolt közösen fellépniük. Az április 29-én beadott adatigénylésekben az elbírálási szempontokra, a vesztes és győztes indulókra és pályázatokra, üzleti tervekre és az elbírálókra voltunk kíváncsiak. Kérdés, hogy az NDN húzása mennyiben befolyásolja azt, hogy a közvélemény megismerhesse a pályázati elbírálás szempontjait.

Vagyis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntött úgy, hogy a nem nyertes pályázatokat visszaküldi a gazdáiknak. Arról azonban senki sem beszél, miért döntöttek így, hiszen a jogszabály szerint amennyiben egy nyertestől visszaveszik a koncessziót, akkor a soron következő legjobb ajánlatot kell előnyben részesíteni, ahhoz pedig nem árt, ha a nonprofit zrt. keze ügyében van a pályázat.

Az összeesküvéselmélet-pártiak szerint a lépésre azért van szükség, hogy az ND-nél ne maradjanak olyan pályázatok, amellyel később össze lehet hasonlítani a nyertes pályázatokat, így a szervezet gyakorlatilag igyekszik eltüntetni a bizonyítékokat. Akik visszakapták a pályázataikat, arról számoltak be lapunknak, a dokumentumokon nem nagyon látszik, hogy bárki is "forgatta" volna azokat, nincsenek iktatva, lepecsételve.

A többség megnyit

Közben a nonprofit zrt. számításai szerint a koncessziónyertesek túlnyomó többsége megnyitja időre a trafikokat, ugyanis a lapunknak adott válasz szerint a NAV adatbázisában 5198 engedély kiadása szerepel, ez a koncessziót elnyert pályázók 90 százaléka. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hét végére szinte mindenkinek meglesz a NAV-engedélye. Két héttel ezelőtt még csak a jelentkezők felének volt papírja a nyitásról, az utolsó egy hétben azonban felgyorsultak a dolgok. Az más kérdés, hogy az, aki a napokban kapta meg az engedélyt, hogyan képes a jövő hétfőn boltot nyitni.

A pályázatokban megjelöltek alapján 5297 koncessziónyertes vállalta a július 1-i nyitási dátumot − hangzott a lapunk kérdésére adott válasz. A pályázatban tett, a nyitásra vonatkozó vállalások teljesítésének ellenőrzése az ND Nonprofit Zrt. feladata, a cég a vállalás elmulasztása esetén felszólítja a koncessziós jogosultat, valamint a koncessziógyakorlókat a vállalás megjelölt határidőn belüli teljesítésére. Az ND szerint amennyiben a felszólítást követő póthatáridőre sem nyitják meg a dohányboltot, a koncesszióba adó jogosult a szerződést azonnali hatállyal felmondani.

Sok az új cég

Az új cégek számában is meglátszik a dohánybolt-alapítási láz. Az elmúlt egy évben (2012. június 28. és 2013. június 27. között) összesen 1063 vállalkozás kezdte el a dohányáru-kiskereskedelmi tevékenységet, míg az ezt megelőző egy esztendőben csupán hat. Az 1063 új társaságból 990 vállalkozás a dohánykoncessziós pályázatok 2012. december 15-i kiírása után alakult. A legtöbb (962) betéti társaság formájában kezdte el működését, kft.-ből mindössze 17-et, közkereseti társaságból 11-et jegyeztek be a cégbíróságok.

A vállalkozások elnevezése nem túl változatos, túlnyomó többségükben már a nevükben utalnak tevékenységükre, így szerepel bennük a trafik, tabak, tobacco, dohány, dohánybolt, dohányáru, dohányker, cigi, cigaretta, cigarettaáru, cigar, cigarium, pipa, csikk, pipa, pipafüst, szipka, bagó és bagóker szavak, s gyakran feltűnik névkezdetként a Coop, feltételezhetően a kiskereskedelmi láncra utalva.

Az összes új dohány-kiskereskedő cég közül a legtöbb (203) budapesti székhelyen kezdheti el tevékenységét, míg 178 Pest megyében. A többi megyében jóval kevesebb társaságot alapítottak, 70-et Bács-Kiskunban, 58-at Csongrádban és 57-et Borsod-Abaúj-Zemplénben. A legkevesebb új dohánykiskert Nógrádban és Tolnában jegyezték be. Hajdú-Biharban 46 dohánycég kezdhet, felük debreceni székhellyel - olvasható a lapban.

A közvélemény mindeközben kevésbé szimpatizál a trafiktörvény okozta piaci változásokkal. A Medián legutóbbi, május végi felmérése során megkérdezettek 68 százaléka szerint "a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kaptak trafiknyitási jogot". A Medián általmegkérdezetteknek 18 százaléka értett egyet azzal, hogy "a kormány elsősorban a benyújtott pályázatok alapján döntött, és a szakmailag legfelkészültebb személyek kaptak trafiknyitási jogot".