Itt vannak a nemzeti dohányboltok

2013.07.01. 07:19
Minden nagyon más lesz júliustól, legalábbis a dohányosoknak. Az első időszakban még kevésbé tűnik majd fel, néhány hét múlva viszont már tényleg csak nemzeti trafikban vehetünk cigarettát. A régi megszokott márkák várhatóan nem tűnnek el, de feltűnhet néhány kevésbé ismert, és drágább lesz majd minden. Kötelező nyitva tartás, beszélgetés a tüdőrákról, megóvott jó erkölcsök, jégkrém.

Bár július elseje mérföldkő a dohányosok életében, megnyílnak a nemzeti trafikok, és drágul a cigaretta, az első napokban várhatóan sokat még nem fognak érzékelni az új rendszerből. Legfeljebb annyit, hogy a régi helyeken már nem töltik újra a készleteket, a népszerűbb márkák pedig lassan kifogynak a polcról. Az igazi változás két hét múlva lesz, ekkor ugyanis már csak kizárólag nemzeti dohányboltban szabad dohányterméket árulni.

Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy drámaian lecsökken az árusítóhelyek száma, a korábbi 40-42 ezer helyett legfeljebb 5300 helyen juthatunk majd dohányhoz.

Drágább is lesz

A cigaretta pedig drágább is lesz, a 10 százalékosra emelt új kiskereskedelmi árréssel nagyjából 130 forinttal kerül majd többe egy doboz. Cserébe nagyobb eséllyel találkozhatunk majd olyan márkákkal is, amelyekkel eddig szinte soha, több helyre eljutnak például a Continental dohánygyár termékei is. Attól azért mégsem kell tartanunk, hogy a Pannon és Silver feliratok miatt majd meg sem találjuk a megszokott márkákat a polcon. A két legnagyobb dohánycég, a BAT és a Phillip Morris mindent elkövetett azért a trafikosoknak kínált szerződésekben, hogy az ő termékei legyenek a legjobb helyen a polcokon.

Nincs előírás a minimális árukészlet mértékére, vagy az árusított termékpalettára, de a szabályok szerint a trafikosnak figyelemmel kell lennie arra, hogy "ellátási kötelezettség terheli", jelentsen ez bármit is. Ha a trafikos úgy dönt, hogy árul egy bizonyos márkát, nem teheti meg, hogy abból legalább egyet ne a pultvonal felett tartson, azt az elkülönített helyen belül "a fogyasztók számára jól láthatóan, a csomagolás előlapjával kell megjeleníteni". A cigarettásdobozok, zacskós dohányok kitehetők állványokra is, ezen viszont reklámozására utaló szöveges, vagy képi ábra nem lehet.

Jó erkölcsbe nem ütközhet

Nem kell félnünk attól sem, hogy a trafikokban majd kéjelgő hölgyek mutogatják perverz módon a tubákot, vagy undorító férfiak ízléstelen, visszataszító módon traktálnak minket pipadohánnyal, a szabályok szerencsére ezen a téren is tiszták. A polgári hangulatot árasztó trafikbelsőkben tilos a dohánytermékeknek "a jó erkölcsöt, közízlést sértő módon történő elhelyezése".

Ettől függetlenül azért lesz helye a kultúrált szórakozásnak, hiszen nemcsak olyan alapvető kellékeket vehetünk hozzá, mint a pipa, dohánylevél-töltő, vagy cigipapír, de lesz újság, magazin, kávé, szerencsejáték, energiaital és még alkohol is. Alkoholból nem lesz mindenféle, gyógynövények gyógyászati célú szeszes kivonatait, vagy 1,2 százaknál kisebb alkoholtartalmú italokat például ne keressünk. Lesz helyette ásványvíz, üdítő, és jégkrém.

Kontrasztos felirat

A kirakatba semmi nem kerülhet, ami dohánytermékhez kapcsolódik, ezt a törvény szigorúan tiltja, a 18-as karikán, a feliraton, és a nyitvatartáson kívül sok más nem is lehet a bolton kívül. Belül pedig jól láthatóan, tartós táblára, kontrasztos háttérben, magyarul ki kell írni: „A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét!”, vagy: „A dohányzás halált okozhat!

Screen Shot 2013-05-15 at 11.10.39 AM.png
Fotó: nemzetidohany.hu

Továbbra sem vehetünk cigarettát szálanként, és szivart is csak akkor, ha az adójegyet szivargyűrűnként tették fel. Ha változik a dohánytermékek adója, a régi áron legfeljebb hatvan napig árulhatják a boltban. A cigarettát természetesen továbbra is csak annyiért szabad árulni, mint amilyen ár az adójegyen is szerepel.

Nincs előírva, hogy a boltban kell raktározni a dohánytermékeket, ha a trafikos félti az árut, akár mindennap leszedegetheti a polcról a termékeket, elviheti, majd másnap reggel visszapakolhatja, bizonyos tárolási előírásokat viszont be kell tartani.

Beszélgessen egy jót a tüdőrákról!

Megnyugtató, hogy a trafikokra vonatkozó előírás még azt is meghatározza, hogy nem szabad átverni a vásárlókat. "A fizetendő végösszeget helyesen kell meghatározni, azaz a termékeket a kiírt áron kell felszámítani, és pontosan kell összeadni a vásárlásra kiválasztott termékek árát. A fogyasztónak visszajáró készpénz összegét pontosan kell átadni – a nullára és az ötre kerekítés szabályai szerint" - áll a szabálykönyvben.

De még azt is rögzítik, hogy a kiskereskedő "a fogyasztó kérdésére köteles a dohányzás ártalmairól az alapvető tényekre vonatkozó felvilágosítást adni. A dohánytermék-kiskereskedő köteles magát folyamatosan képezni, ismereteit naprakészen tartani annak érdekében, hogy a fogyasztókat mindenkor megfelelő módon tájékoztathassa".

Ha tehát eddig bárki is azon bánkódott, hogy trafikosa megnémul, ha a szájrákra tereli a témát, vagy felszínes válaszokat kapott, ha a daganatos megbetegedésekről kérdezgetett a boltban, végre fellélegezhet: az új típusú trafikokban ilyen nem fordulhat elő.

Megmondtam, hogy ne gyere be!

Az előírás szerint az eladónak arra kell törekednie, hogy "a boltba 18 éven aluli személy ne lépjen be és ne is tartózkodjon." Ha kiderül, hogy valaki nem töltötte be a 18. életévét, a dohány, vagy alkohol értékesítését meg kell tagadni és azonnal fel kell szólítani, hogy a helyiséget hagyja el. Ameddig nem megy el, másnak sem adható el semmi.

Ha tehát egy fiatal egyszer a bűn útjára lépett, és kért mondjuk egy doboz pattintós mentolost, mindaddig nem vehet egy jégkrémet sem, amíg ki nem ment a boltból és jött be újra. Igaz, ekkor már felmerül a kérdés, egyáltalán bemehet-e. Mindenesetre ha a szemtelen tinédzser a felhívás ellenére nem hagyja el a boltot, a kiskereskedő rendőrt hívhat.

Csak kívülről

Más üzletek belsejében ezután kár dohányboltok után kutatni, trafik ugyanis csak más üzlettől függetlenül működtethető, nem függhet például még az elektromos áram ellátása sem egy másik bolt működésétől vagy nyitva tartásától és a trafikba kizárólag és közvetlenül csak kültérről juthatunk be. Emlékezetes, a Mammut bevásárlóközponton külön bejáratot kellett nyitni emiatt.

Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk dohányüzletet valamelyik ismert áruházlánc, vagy benzinkúthálózat társaságában, a Világgazdaság összesítése szerint a Mol magyarországi 360 benzinkútja közül 25 partnere nyert el koncessziót, és várhatóan több mint 50 helyen nyílik nemzeti dohánybolt a cég töltőállomásain. A CBA eddigi 3300 értékesítési helye a pályázati eredmények ismeretében lecsökkent 278-ra, de több vállalkozót sikerült a boltok vonzáskörzetébe csalogatnia. Közvetlenül a boltokhoz kapcsolódva 310 nemzeti dohánybolt nyílik majd meg.

A Tesco 217 üzlete közül 92-ben nyílik trafik, az Auchan bízik abban, hogy mind a 19 áruházában nyílik majd előbb-utóbb. Ezeken a helyeken három eset képzelhető el. A bolt vagy a parkolóban, különálló pavilonban, bérbe adott üzletsoron, vagy leválasztott, kívülről is megközelíthető helyiségben található. Belső üzletsoron is csak akkor lehet bolt, ha annak nyitvatartása nincs kapcsolatban az áruház nyitvatartásával.

Nem lesz mindenhol

Lesznek olyan, főleg kisebb települések, ahol egyelőre nem lesz dohánybolt, az első fordulóban ugyanis 1417 koncesszióra nem érkezett pályázat, ezekre megjelent az új kiírás. Ahol a második pályázat is eredménytelen, néhány éven belül új pályázatot írnak ki. A pályázatot és a dohánybolt nélkül maradt települések listáját itt megtalálja.

A méretre nem ír elő semmit a törvény, így a trafik elvileg bármekkora lehet, ahogyan arra sincsenek szabályok, hogy adott területen belül utcára pontosan hol kell elhelyezkedniük az üzleteknek, vagyis elvileg semmi nem tiltja azt, hogy közvetlenül egymás mellett legyenek a boltok, és más városrészek trafik nélkül maradjanak. Jó példa erre a 11. kerület, ahol csak a Bartók Béla úton négy bolt lesz 50 méteren belül, de az Újlipótvárosban is van példa szomszédos trafikokra.

A Nemzeti Dohány ugyan adatokat korábban nem volt hajlandó kiadni a dohányboltok címeiről, de elkészített egy egészen részletes térképet keresővel, itt nézheti meg.

A pályázatában elvileg mindenki vállalta, hogy mennyit lesz majd nyitva, ez nem rövidíthető, ugyanakkor az nem ütközik szabályba, ha tovább szeretne nyitva tartani a vállaltnál. Ha úgy dönt, akár éjjel-nappal. A minimum nyitvatartás legalább hetente öt nap, napi négy óra. Egyetlen vevőnek sem kell több időt eltűrnie fél óránál, ha ebédidőben érkezik, ennyi áll ugyanis a trafikos rendelkezésére naponta, hogy átugorjon a szemközti kifőzdébe. Telefonon, vagy online cigarettát rendelni nem lehet, ilyen szolgáltatást a trafikos nem nyújthat.

Ha a trafikos mégis úgy dönt, hogy a vállaltnál hamarabb hazamegy, fizetnie kell, a hatodik naptól minden egyes nap után 10 ezer forintot. A 30. nap után pedig azonnali hatállyal felmondhatják a szerződését. Ugyanígy jár, aki egy évben egybefüggően több mint 60 napig nem nyit ki.