Várjuk a vesztes trafikpályázatokat!

2013.07.08. 11:41

Küldje az Indexnek!

Amennyiben Ön is eredménytelenül pályázott a trafiktenderen, kérjük pályázati anyagát bontatlanul küldje el nekünk az alábbi címre: 1033 Budapest, Flórián tér 1.,
I. emelet, Index szerkesztősége.

A vesztes, illetve érvénytelen trafikpályázatok megőrzésének sem jogi, sem szakmai indoka nincs – közölte hétvégén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca arra reagált, hogy a Hvg.hu pénteken azt írta: Németh Lászlóné fejlesztési miniszter utasítására a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) visszaküldi a vesztes trafikpályázatokat az érintetteknek. A lap szerint a lépés oka, hogy ne kérhessenek a szervezettől információkat a pályázati anyagokról. A pályázatok visszaküldése után nem az NDN Zrt. lesz a vesztes trafikpályázatok birtokosa.

Surranópálya

A trafikbotrány kirobbanása után több újság - köztük az Index is - közérdekű adatigényléssel fordult az NDN Zrt-hez, illetve az NFM-hez. Az adatigénylések a nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bírálókra vonatkozott. Mivel a minisztérium az adatok kiadást elutasította, az érintett lapok pert indítottak. A Hvg-hu szerint a pályázatok visszaküldésével az NDN Zrt. megszünteti a perelhetőségét, így a sajtónak és a jogvédő szervezeteknek egyénileg kellene megkérniük a veszteseket, hogy mutassák meg a pályázati anyagaikat.

Az NFM hétvégi közleményében minderről azt írta: az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény alapján "a jogosultságot nem nyert, illetve érvénytelen pályázati anyagok megőrzésének sem jogi, sem szakmai indoka nem áll fenn, illetőleg azok megőrzésére és kezelésére a célhoz kötöttség megszűntével sem a kiírónak, sem az NDN Zrt.-nek nincsen jogi lehetősége".

A hatályos jogszabályoknak megfelelően ezért haladéktalanul szükségessé vált az érvénytelen, illetőleg koncessziós jogosultságot nem nyert pályázatok visszaküldése - közölték. Az NFM azt írta, visszautasítják azokat az állításokat, amelyek "a tárca és az NDN Zrt. intézkedéseit megtévesztő színben" tüntetik fel.

Mitől tartanak?

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. április végén hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. A pályázatokon több esetben politika- és CBA-közelivállalkozók nyerték el. Több esetben pedig annak a Continental dohánygyárnak a munkatársai nyertek, akik részt vettek a trafiktörvény előkészítésében.