Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Mozgóárusok helyettesítik a trafikot

2013.06.30. 14:26

Mozgóárusítással oldják meg az ellátást hétfőtől azokon a településeken, ahol még nincs eredménye a trafikpályázatnak - mondta a Fidesz szóvivője vasárnap Pécsen. Hoppál Péter más témában tartott sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, minden átálláskor előfordulhatnak időleges zavarok, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azonban mindent megtesz az ellátás zavartalansága érdekében.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyílik meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el. A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adtak.

A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek. Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is.

Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; azokra újabb pályázatot írtak ki, amelyet július elsejéig lehet beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint hat hónapon belül eredményt hirdetnek. Légrádi Petra emlékeztetett arra, a törvény alapján, ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.

Arról, hogy a cég hogyan jelöli ki ezeket a személyeket, korábban megkérdeztük a Nemzet Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t is, azonban csak annyit mondtak, hogy erről közleményt fognak kiadni. Korábban szó volt arról is, hogy a trafik nélkül maradt településeken a Magyar Posta is beszállhat a dohányárusításba.