A legnagyobb japán sikkasztást is megúszták

2013.07.03. 11:08

Felfüggesztett börtönbüntetéseket osztottak csak a valaha volt egyik legnagyobb sikkasztási botrány után Japánban. Kikukava Cujosi, az Olympus volt elnök-vezérigazgatója, illetve Hiszasi Mori, a volt alelnök és Yamada főkönyvelő is bűnösnek vallotta magát a per elejétől kezdve.

Mint a cég vezetőjét, engem terhel minden felelősség - nyilatkozta a bíróságon a céget tíz éven keresztül vezető üzletember a 1,7 milliárd dolláros (hozzávetőleg 400 milliárd forintos) sikkasztás hátteréről. A botrányt a tavaly előtt októberében robbantotta ki Michael Woodford - azóta elmozdított - vezérigazgató, aki az első nem japán vezetője volt a fényképezőgépeket és orvosi eszközöket gyártó vállalatnak. A kezdeményezésére indított nyomozás során kiderült, hogy a kilencvenes évek óta hamisították a legfelsőbb szinten a vállalat adatait.

Szoros kapcsolatok

Woodford, a sikkasztásra rávilágító, de elmozdított volt vezető januárig harcolt az állása visszaszerzéséért, eredménytelenül.

Ezt azzal indokolta, hogy szerinte szoros kapcsolatban vannak nagy japán részvénytulajdonosok és a teljes menedzsment. A volt vezető most könyvet ír a sikkasztás leleplezéséről.

Cujosi és Mori 3 év felfüggesztettet kaptak, Mori 2,5 fél évet, emellett az Olympusnak 700 millió dollár büntetést is fizetnie kell, írja a BBC. A botrány szinte tönkre vágta a céget is, a botrány kirobbanását követőn a cég részvényeinek értéke mintegy 80 százalékot esett.

A sikkasztók elvileg könnyen kaphattak volna akár tízéves börtönbüntetést, Japánban a fehérgalléros bűnözők általában megússzák pénz- és felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A vállalat azonban a megtisztulással együtt kilábalni látszik a krízisből, a Sony-val való gyümölcsöző együttműködésük révén nő a részesedédük az orvostechnológia eszközök piacán és a vállalt újra nyereségessé vált.