Az előrejelzést is előrejelzi az EKB

2013.07.04. 17:37
Az irányadó kamatlábon ugyan nem változtatott az Európai Központi Bank, a szavak szintjén azonban radikális változtatást hajtott végre.

Az Európai Központi Bank olyat csinált, amelyet még soha: előre jelezte, hogy milyen lépéseket várhatnak tőle a piacok. A frankfurti jegybank egyébként nem változtatott az irányadó kamatlábon, fél százalékon tartották az irányadó kamatlábat.

Mario Draghi, az EKB elnöke bejelentette a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón, radikálisan szakítanak az eddigi hagyománnyal, és előzetes iránymutatást adnak a jövőbeli lépéseikkel kapcsolatban. Egyben azt is elmondta, hogy várhatóan tovább fogják csökkenti a kamatokat.

Ezzel az EKB gyakorlatilag előrejelzi saját előrejelzéseit, hiszen a jövőben nyilván az akkori prognóziaik alapján fognak dönteni. Draghi egyébként az előrejelzés intézményének jövőjével kapcsolatban már nem akart belemenni semmiféle spekulációba. Azt sem árulta el az őt faggató riportereknek, hogy mikor várható a kamatcsökkentés.

A piacok örülnek, a vezető európai részvényindexek 2-3 százalékos pluszba emelkedtek a bejelentés hatására, és az európai országok kötvényhozamai is visszaestek. Az euró viszont nagyot esett a dollárral szemben, mivel a befektetők most lazább monetáris politikára számítanak.

Az európai jegybank egyébként nincs könnyű helyzetben, amióta az amerikai Federal Reserve vezetői – köztük az elnök, Ben Bernanke – nyilvánosan az eszközvásárlási program csökkentéséről ötletelnek. A tőkepiacokon ez nagyobb riadalmat okozott, hiszen a likviditásbővítés komoly pszichológiai pluszt jelentett a befektetők számára. A többi jegybankon azóta nagy a nyomás, hogy betöltse ezt az űrt.