Kezd visszadrágulni a tankolás

2013.07.08. 14:22

Bruttó 4 forinttal emeli a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a gázolaj átlagára 418-419 forintra, a benziné 413-414 forintra nő.

Legutóbb július 1-jén a gázolaj ára 2 forinttal emelkedett, a benziné nem változott.

Az autósok az átlagártól jócskán eltérő tarifákat is találhatnak az egyes kutakon. A holtankoljak.hu adatai szerint a legolcsóbban ma nagyjából literenként 399-400 forintért lehet benzint tankolni, míg a legdrágább – vidéki, főleg autópályák melletti – kutakon 436 forint fölötti benzinárak is vannak. A szerdai áremelés után várhatóan sehol nem lesz az országban (a külön akciókat nem számítva) 400 forintnál olcsóbb a benzin.

Az árfolyamkülönbözetekből is adódnak árváltozások, de jelenleg az olaj világpiaci ára is elindult felfelé, főleg az egyiptomi helyzet kockázatai miatt. Maga Egyiptom nem lényeges olajtermelő, de napi 3 millió hordó olaj halad át a Szuezi-csatornán és a SUMED vezetéken, amely összeköti a Szuezi-öbölben lévő Ain Szukhna olajkikötőt a földközi-tengeri Szidir Kedir terminállal. Ez a világ napi olajszállításának 2 százaléka.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.