Gizella
9 °C
14 °C

Hárommillióan erasmusoltak

2013.07.08. 10:11
Az Erasmus hallgatók száma elérte a 3 milliót európai szinten; Magyarországról 4361-en utaztak el, és 3757-en jöttek ide.

Évről évre növekszik az Erasmus-ösztöndíjasok száma, a 2011-2012-es tanévben rekord számú hallgató vett részt a programban. 4361 magyar diák utazott egyetemi tanulmányokra, illetve szakmai gyakorlatra Európa különböző országaiba, és kiemelkedően sok külföldi diák döntött Magyarország mellett is. Tavaly 3757 hallgatót fogadtak magyar egyetemek, valamint cégek és vállalkozások az Erasmus program keretében. Európai szinten a résztvevők száma mostanra elérte a hárommilliót – írja a Napi Gazdaság.

Az Erasmus programban 33 európai ország vesz részt. A magyar hallgatók elsősorban Németországba, Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba és Hollandiába pályáznak, míg hozzánk Németországból, Törökországból, Franciaországból, Spanyolországból és Romániából érkeznek a legtöbben.

Ennek megünneplésére az Európai Bizottság minden országból kiválasztott egy-egy diákot - Magyarországon a hárommilliomodik Erasmus hallgatót a Corvinus Egyetemen tanuló Nyisalovits Lilla képviseli, aki Belgiumban vett részt hét hónapos szakmai gyakorlaton. A program hazai koordinációját a Tempus Közalapítvány végzi.

Magyarország 1997 óta vesz részt a programban, amelynek hazai koordinációját a kezdetektől fogva a Tempus Közalapítvány végzi. 15 év tapasztalata alapján kimutatható, hogy aki hosszabb-rövidebb ideig nemzetközi környezetben él, önállóbbá, rugalmasabbá, elfogadóbbá válik, ezek a tulajdonságok pedig segítik a karrierépítést is. Egy európai felmérés szerint az átlaghoz képest másfél-két hónappal rövidebb idő alatt találnak munkát azok a fiatalok, akik külföldi tapasztalattal rendelkeznek. Ez lehet az oka annak is, hogy a felvételi időszakban az egyetemek nem mulasztják el megemlíteni, hogy milyen nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, és milyen ösztöndíjakat kínálnak a hallgatóiknak. Magyarországon jelenleg több mint 6300 egyetemközi együttműködés biztosít lehetőséget arra, hogy a hallgatók Erasmus ösztöndíjasként folytathassanak tanulmányokat egy európai országban. A legújabb statisztikák szerint az Erasmus nyújtotta lehetőséggel a 2011/2012-es tanévben 4361 magyar hallgató élt, ami az előző tanévhez képest 3,7 százalékos növekedést jelent.

Tandíjmentes egyetemi részképzésre 3472 hallgató utazott. Körükben a legnépszerűbbek továbbra is a német, francia, olasz és spanyol egyetemek. A hallgatók fele a társadalomtudományok, illetve az üzleti és jogtudományok területéről került ki, de közel 650-en ismerkedtek bölcsészettudományokkal és művészetekkel is. Az ösztöndíjasok 33,4 százaléka férfi, 66,6 százalékuk nő. A kiutazók jelentős hányada szakmai gyakorlatát tölthette nemzetközi környezetben. Ennek keretében 889 fő szerezhetett releváns munkatapasztalatot európai vállalatoknál, ami az Erasmus szakmai gyakorlatok bevezetése óta 93 százalékos növekedést jelent (a 2007-es tanévben 460-an éltek a lehetőséggel).

Legtöbben Németországba, Spanyolországba, Ausztriába és az Egyesült Királyságba utaztak. Az Erasmus-pályázóknak legalább 3 hónapot kell külföldön tölteniük, és ez idő alatt vizsgázniuk is kell a tanulmányi szerződésükben szereplő tantárgyakból az oktatás nyelvén. A kiutazó hallgatók átlagosan 5,2 hónapot töltenek az európai egyetemeken, szakmai gyakorlat esetében pedig 4 hónap az átlag.