Matolcsy bezáratná a pesti IMF-et

2013.07.15. 12:08

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodájának bezárását kezdeményezte.  A Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának címzett, ez ügyben írt levélről honlapján tájékoztatott hétfőn a jegybank.

Régi ellenség

Minimum évi százmilliárd forintot buktunk azon, hogy tavaly és tavalyelőtt csak blöffből akartunk megállapodni az IMF-fel. Külön nevetséges volt, hoyg az első segélykérésünk előtt Matolcsy még kifejezetten ellenük akarta hangolni a gazdaságpolitikánkat.

Később egy évig próbáltuk hitegetni a világot, hogy mi komolyan törekszünk a megállapodásra, miközben bizonytalanabb volt a világgazdasági környezet. Az IMF-nek hivatalból muszáj volt komolyan foglalkozni a kérésünkkel.

"Matolcsy György nem tartja indokoltnak az IMF állandó képviseletének további fenntartását Magyarországon, ezért a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon kezdeményezte Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója részére küldött hivatalos levelében az IMF budapesti irodájának bezárását, Magyarország ugyanis várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét" - idézi az MNB közleményét a Portfolio.

"Levelében a jegybank elnöke kitért arra, hogy a 2008-ban megindult világgazdasági válság, amelynek jeleit az akkori magyar kormány nem értékelte megfelelően, súlyosan érintette a magyar gazdaságot, és Magyarország kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért.

Matolcsy: Ez a hárombetűs intézmény...
Megint ellenük hergeli magát


A 2010-ben hivatalba lépett új kormány strukturális reformjaival és konszolidációs intézkedéseivel tartósan 3 százalék alá szorította a magyar államháztartás hiányát, csökkentette az államadósságot, valamint előtörlesztéssel az IMF hitel nagy részét már visszafizette.

A jegybank közleményében úgy fogalmazott: "2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása".