Nagy bajban a spanyol kormányfő

2013.07.16. 07:16

Közvetlenül belekeveredett a pártja háza táján kirobbant csúszópénzbotrányba a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy, írja a Napi Gazdaság. Az ügy központi figurája, pártja volt pénztárnoka, Luis Barcenas tegnap azt vallotta bírósági meghallgatásán, hogy a kormányfő 2008 és 2010 között pénzt kapott a Néppárt titkos alapjából.

Az El Mundo napilap a hét végén nyilvánosságra hozott egy sms-üzenetet, amelyet Rajoy az ügy nyilvánosságra kerülése után küldött Barcenasnak. Luis, melletted állok. Maradj erős. Holnap felhívlak − áll az üzenetben, ami a lap szerint azt bizonyítja, hogy Rajoy közvetlen, folyamatos kapcsolatban állt Barcenasszal 2011 májusa és 2013 márciusa között.

A volt pártpénztárnoknak 48 millió euró (14 milliárd forint) , svájci bankszámlán tartott pénz forrásáról kell számot adnia − a hatóságok azt gyanítják, hogy ennek legalább egy része illegális vállalati támogatásokból jött össze, amelyekből a Néppárt politikusai is részesedtek. Az ellenzék az ügy miatt a kormányfő lemondását követeli, amire Rajoy nem hajlandó, és egyelőre mögötte áll jelentős parlamenti többségben lévő pártja.