Államcsődöt fontolgatnak a portugálok

2013.07.17. 08:14

A legrosszabb esetben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és néhány keményvonalas eurótagállam felszólíthatja Portugáliát adósságai átütemezésére, kevéssé törődve azzal, hogy ennek komoly, káros hatása lenne más országokra, és megrendítené a portugál bankrendszert − értékelte a lisszaboni belpolitikai válság elhúzódásának lehetséges következményeit Holger Schmieding, a német Barenberg bank vezető közgazdásza – írja a Napi Gazdaság.

Az ország jobbközép kormánykoalíciójának két pártja és a szociáldemokrata ellenzék egy asztalhoz ült azt követően, hogy Anibal Cavaco Silva államfő nem fogadta el Pedro Passos Coelho miniszterelnök kormányátalakítási tervét, és felszólította a parlament politikai erőit, hogy alakítsanak ki közös álláspontot az EU−IMF-hitelprogram folytatásáról. Silva szerint ez garantálhatná a piaci befektetőknek és a nemzetközi hitelezőknek, hogy ha előrehozott választásokat tartanak egy év múlva, akkor annak kimenetelétől függetlenül a terveknek megfelelően befejezhetik a programot.

A szakértők azonban nem sok esélyt adnak az egyeztetések sikerének. Marcelo Rebelo de Sousa tévékommentátor, korábbi miniszter szerint mindössze 10-15 százalék a megegyezés esélye. Ráadásul ez sem jelentene semmit, mert az ellenzék olyan könnyítéseket erőltetne bele a megállapodásba, amelyeket az EU, az Európai Központi Bank és az IMF biztosan nem fogadna el.

A trojka kétszer lazított a Portugáliával szembeni követelményein, aligha tenné meg ezt újra − véli Schmieding. A szociáldemokraták világossá tették, hogy ellenzik a szociális rendszer reformját és a közalkalmazotti elbocsátásokat, pedig ezek nélkül nem teljesíthető a kormány 4,7 milliárd eurós költségvetési kiadáscsökkentési terve. Az ellenzék 12 százalékponttal vezet a kormánypártok előtt a közvélemény-kutatások szerint, ezért az azonnali előrehozott választásokban érdekelt.