Itt van Csányi titka

2013.07.24. 12:55 Módosítva: 2013.07.24. 15:39

Csányi Sándor OTP-vezér délelőtti, zárt körű sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármilyen egészségügyi probléma miatt adta el dömpingszerűen az OTP-részvényeket. Úgy tudjuk, úgy fogalmazott: „egy maratont is le tudnék futni”, bár azt megerősítette, hogy februárban volt egy szívműtétje (az aortabillentyűjével volt gond). De nem tervezi a visszavonulást, „rá mindenképpen szükség van” a bankban – fogalmazott.

A devizahiteles-mentőcsomagról Csányi semmit nem tud, nem volt egyeztetés a Bankszövetséggel, de azt mondta, hogy olyan csomag nem lehet, amit az OTP ne tudna túlélni, legfeljebb a tervezett magyarországi bankvásárlásokat halasztják el.

Az oligarcházásról azt mondta – a parlamentben Lázár János fideszes politikus töbször is félreérthetetlenül utalgatott Csányira –, hogy jóban van Orbán Viktorral, a politikának ez a szintje már nem érdekli, ő különben is olyan pozícióban van, hogy ezt nem tudja megúszni. Lázár Jánosról annyit mondott, hogy úgy hallja, egy tehetséges fiatalamber, nézzük meg például, hogy a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte.

Tömegek bölcsessége

Csányi lényegében az OTP korábbi közleményét ismételte el kicsit színesebben, az általa felvázolt verzió azonban távol áll a tömegek – mindig sokkal fantáziadúsabb – sejtéseitől. Délelőtti szavazásunkban több mint 2500 ember vélte úgy, hogy a felszabadított pénz arra kell, hogy Neymart kölcsönvegye a Felcsút, a második legtöbb szavazatot pedig az a verzió kapta, miszerint a bankvezér felfedi, valójában egy Bilderberg-gyíklény.

A vezérigazgató az OTP-részvényeladásokat azzal magyarázta, hogy nem most, hanem jóval korábban olyan megbízást adott a brókerének, hogy egy bizonyos árfolyamszint alatt adja el a közvetlen tulajdonában álló OTP-részvényeket. Egy felső és egy alsó limitet is megadott, de amikor a múlt héten értesült a kormány devizahitelesekre vonatkozó terveiről, az alsó limitet módosíttatta (ezzel a bankvezér egyébként beismerte, hogy mégis a várható devizahiteles lépések miatt adott el jó sok részvényt). Amikor ezt a szintet elérte az árfolyam, brókere automatikusan eladott, ez okozta a részvényárfolyam hatalmas zuhanását.

Csányi azt is elmondta, hogy a részvényeket egyébként is kiszórta volna, csak nem most, hanem legkésőbb ősszel. Az OTP-vezér ugyanis agrárberuházásra készül, vagy 50 milliárdot készül befektetni egy agrárüzletbe. Ehhez idén Csányinak 25 milliárdra van szüksége, ehhez saját forrást, hitelt, és uniós támogatásokat variál. A beruházási hitelhez szükséges önrész előteremtéséhez kellett Csányinak a készpénz. Úgy tudjuk, a beruházás része egy új vágóhíd Szegeden (Csányi konkréten termékfejlesztést említett), és a Pick új feldolgozóüzemének a felépítése.