Nem növeli a részesedését az állam az OTP-ben

2013.07.24. 20:41

Sem a Mol, sem a Richter, sem az OTP esetében nem tervezzük az állami tulajdonrész növelését, részvényeik tőzsdei felvásárlását" – mondta a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjúban Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója. Az interjú összefoglalóját az MTI ismertette.

Márton Péter kifejtette: a jelenleg állami tulajdonban lévő cégek döntő többsége stratégiainak nevezhető, rajtuk kívül szinte csak olyan nonprofit társaságok vannak még állami tulajdonban, amelyek esetében nincs értelme a magánosításnak. Már nincs is azonban mit eladni, ezért – ahogy a Mol-részvények vagy az E.On gázüzletágának példája is mutatja – az állam inkább a visszavásárlást részesíti előnyben.

Az FHB Jelzálogbankban lévő 7 százalékos állami tulajdonrész növelése jelenleg nincs napirenden. Ezt arra válaszolta, hogy most, mivel a bankszektorban a magyar jelenlét növeléséről van szó, növelheti-e befolyását az állam - a Gránit és a Széchenyi Bankhoz vagy a takarékszövetkezetekhez hasonlóan - az FHB-ban is.

Az elmúlt napokban több spekuláció is napvilágot látott arról, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója több milliárd forintnyi részvényeit eladta. Csányi szerdán egy zártkörű sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármilyen egészségügyi probléma miatt adta el dömpingszerűen az OTP-részvényeket.