Nagyon olcsó a lakás, mégsem futja rá

2013.08.01. 07:40 Módosítva: 2013.08.01. 08:25
13 európai ország közül messze Magyarországon a legolcsóbbak a lakások. Mégis a magyar átlagkereset olyan alacsony, hogy 11 évnél is többet kell gályáznunk, hogy saját lakásunk legyen. Bezzeg a dánoknak hármat se.
 

A 13 európai ország lakásárait és piacait összehasonlító elemzés szerint továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a lakhatás. Az elkért részletes adatok szerint 2012-ben a lakások átlagos négyzetméterára 952 euró, azaz hozzávetőleg 285 600 forint volt.

Ezzel szemben a listavezető Franciaországban 3883 euró, azaz egymillió forint feletti négyzetméterárért juthattunk egy átlagos ingatlanhoz. Középmezőnynek a dánok és hollandok számítanak: náluk közel 2000 eurót kell átlagosan fizetni egy négyzetméternyi lakásért.

Érdemes megjegyezni, hogy bár Oroszország szintén olcsónak számít, Moszkva az a város, ahol az árak a legjobban, 225 százalékkal haladják meg az ország átlagárait.

Olcsók a lakások, mégis drágák ahhoz, hogy megvegyük

A dánoknak elég, ha kicsit több mint 2 évet keményen dolgoznak, és megvehetik átlaglakásukat. Nálunk a helyzet sokkal rosszabb: ugyan az elmúlt években drasztikusan estek az árakMagyarországon 7 és fél évnyi bruttó átlagbérből vehetünk egy saját lakást.

Ráadásul, ha nettó bérrel számolunk (ami az adós vásárlóerejét sokkal jobban mutatja, hiszen ez az adózás után zsebbe érkező pénz), 7 és fél év helyett helyett 11 és fél évet kell gyűjtögetni. Mindez persze csak akkor igaz, ha közben semmi másra nem költünk.

A magyar átlagbérből gazdálkodó vásárlók így nehezebben juthatnak saját tulajdonhoz, mint a lengyelek, de könnyebben, mint mondjuk a csehek.

Pedig az elemzők szerint még így is megéri most ingatlant vásárolni: míg 2000-ben 60 napot kellett dolgoznunk egy  négyzetméternyi átlagos lakásért, ma csak 40 napot kell.szocpol tervezett kibővítésétől és a félszocpol bevezetésétől sokan remélik, hogy áttörést hoz majd a hazai keresletben.