Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az IMF nyugtázta a magyar törlesztést

2013.08.12. 22:01

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) visszajelezte a magyar törlesztést. Magyarország hétfőn előtörlesztette az IMF-hitelből még fennmaradó 1,88 milliárd SDR-t (mintegy 2,85 milliárd dollárt), áll a washingtoni székhelyű szervezet által kiadott rövid közleményben.

A dokumentum szerint ezzel lezárult a 2008-ban és 2009-ben felvett „7,64 milliárd SDR (közel 11,6 milliárd dollár)" magyar hitel visszafizetése. A 2008 november 6-i beszámolók szerint – amikor az IMF jóváhagyta a pénzintézet által nyújtandó készenléti hitelkeretet – Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kapott, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában. A nemzetközi összefogásban a valutaalap 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget volt kész nyújtani.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn délelőtt jelezte, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét. A tartozást három devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam.

Részben abból a pénzből fizettünk, amit lehívtunk az IMF-től, de megmaradt, aztán a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból, illetve a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt pénzből. Pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség. Bővebben>>>