Drágább lesz a magyar tej

2013.08.21. 07:08

Jelentős károkat okoz az aszályos időjárás a hazai tejágazatnak is, az alaptakarmányként használt siló ugyanis jóval gyengébb minőségű lesz idén. A tej előállítási ára 4-5 százalékot is nőhet, írta a Világgazdaság.

„Problémát fog jelenteni a hazai tejágazatnak, hogy az alaptakarménynak tekintett siló beltartalmi értéke rosszabb lesz, a takarmányozás így várhatóan drágul. Csak a siló a beltartalmi értékéhez képest 10-15 százalékkal drágulni fog, ez pedig hozzávetőleg 5 százalékkal megnövelheti a tej előállítási árát” – mondta a lapnak Raskó György agrárközgazdász. A szarvasmarha tartásában – más állatokéval összehasonlítva – a takarmányozási költségek egyébként is jelentősek.

A változás nem minden országrészt érint egyformán. A Szigetközben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén, valamint Komárom térségében a probléma nem jelentős, az ország többi részén nagy problémát jelent a szárazság.  Külön gondot jelent a magyar tejágazatnak az is, hogy a nyári aszály más országokat nem érintett, ezért az önköltség növekedését csak nekünk kell elszenvedni. „Ezzel a jövőben még versenyképesebé válik az importtej” – jelentette ki Raskó.