A Fidesz üzent a bankoknak

2013.08.23. 18:23 Módosítva: 2013.08.24. 01:50
Több bankvezér és Orbán Viktor miniszterelnök házához vonult „a devizahitelezés áldozatainak emlékére" tüntető Koppány Csoport száz demonstrálója. Orbán házánál nem tudták átadni petíciójukat, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának házánál csótányirtóval befújtak a kerítés kapuján. A Fidesz közleményben szólította fel a bankokat, hogy módosítsák a devizahitel-szerződéseket.

„A Fidesz felszólítja a bankokat, hogy haladéktalanul módosítsák a lakásdevizahitel-szerződéseket úgy, hogy az elfogadható legyen a becsapott, nehéz helyzetbe került magyar családoknak" – írta a párt közleményében. Azt írják, hogy egyetértenek azokkal a családokkal, akiket "nehéz, sőt kilátástalan helyzetbe sodort a bankok felelőtlen devizahitelezése." A Fidesz felszólítja a bankokat, hogy ismerjék el felelősségüket a lakás-devizahitelesek problémáinak előidézéséért.

A Bankszövetség nem kommentál

A Bankszövetség és kormány közötti tárgyalások folynak a devizahitelesek helyzetét kezelő mentőcsomagról, kedden találkoznak a kormány képviselőivel. Amíg nincs megállapodás, addig nem kommentálják az elképzelésekről szóló híreket, tudtuk meg a szövetségtől.

A párt közleményének kiadásával egy időben tartott demonstrációt „a devizahitelezés áldozatainak emlékére" a Koppány Csoport Budapesten. A „gyászmenetnek" nevezett tüntetésen azoknak az otthonát keresték föl, akiket felelősnek tartanak a devizahitelezés nyomán kialakult helyzetért. A demonstráció résztvevői banki vezetők lakóhelye mellett fel akarták keresni Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő otthonát is.

A menet indulásának helyszínén, az Alkotmány utcában mintegy 150 ember gyűlt össze, aki 30 járművel, autókkal és mikrobuszokkal gyülekezett. A kocsikon gyászszalagok, gyász- és nemzetiszín lobogók voltak láthatók. Emellett olyan transzparensek, amelyeken az szerepel „Az is gyilkos, aki öngyilkosságba hajszol egy másik embert", „Megvédjük házainkat, nem hagyjuk, hogy kifosszanak minket", továbbá „Követeljük a kilakoltatások és végrehajtások azonnali leállítását, a devizahitelek teljes eltörlését, az átvert emberek kártérítését".

A konvojt erős rendőri biztosítás kísérte. Tudósítónk jelentése szerint hat körül a Várban jártak a demonstrálók.

Balog István, a szervező Koppány Csoport alelnöke elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a Terrorelhárítási Központ lezárta a kormányfő házához vezető utat, ám olyan közel mennek, amilyen közel csak tudnak. Abban reménykedtek, hogy kimegy hozzájuk a miniszterelnök.

Orbán házánál át akartak adni egy petíciót, de tudósítónk szerint senki sem jött ki hozzájuk, így végül már az egyik rendőrnek próbálták odaadni, hogy vigye be, de nem vette át. Ugyan felajánlották nekik, hogy egy háromfős delegáció bedobhatja petíciójukat a postaládába, ezzel a lehetőséggel nem éltek. A helyszínen, hangosbeszélőn elhangzott felszólalásokban újra a kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelték.

„Döntsük el, hogy Orbán Viktor patkány, vagy csótány!" – kiáltozták. Azt is bejelentették, hogy szeptember 3-tól 72 órás éhségsztrájkot tartanak, hárman már biztosan így tesznek, de ennél többen is csatlakozhatnak. Orbán házának közelében még közel száz tüntető volt harmadannyi rendőr mellett, de sokan már nem mentek tovább a demonstrálókkal.

A demonstrálok ezután Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának házához vonultak, ahol „mocskos gyilkos" és „uzsorás" rigmusokat skandáltak. Balogh Béla, a Koppány Csoport elnöke egy csótányirtó spray-vel befújt a kerítés kapuján.

A menet következő célpontja Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő budapesti otthona volt. Itt Balog István, a Koppány Csoport alelnöke arra szólította fel a volt kormányfőt, hogy ellenzékiként lépjen föl a kilakoltatások leállítása érdekében. Beszédében úgy vélekedett, hogy az egykori miniszterelnök lefeküdt a „pénzhatalomnak", ezért távoznia kell  közéletből.

A demonstráció keretében két bírósági végrehajtó, illetve Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatójának, a Magyar Bankszövetség elnökének és Felcsúti Péternek, a Raiffeisen Bank vezetőjének otthonát keresték fel. Ezeken a helyszíneken elhangzott, hogy szerintük immár több mint háromezer ember hajtott végre öngyilkosságot a devizahitelek miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közben közleményében azt írta, hogy a TEK nyíltan a jog fölé helyezte magát azzal, hogy egy hasonló ügyben hozott jogerős bírósági végzést figyelmen kívül hagyva lezárta a miniszterelnök otthonának környékét egy demonstráció idejére.

A jogvédő szervezet szerint a TEK július 4-én, a devizahitelesek demonstrációja idején egyszer már lezárta a kormányfő otthonának környékét. Akkor a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a TASZ felülvizsgálati kérelme nyomán kimondta, hogy a rendőri szervek jogszerűtlenül akadályozták meg a gyülekezési jog gyakorlását, írták. „Mivel a határozat most sem tartalmaz több indokot, mint legutóbb, így ez is nyilvánvalóan jogsértő" – jelentette ki a szervezet.

A TEK csütörtökön közölte a honlapján, hogy péntektől a szükséges ideig, de legfeljebb vasárnap éjfélig lezárják a XII. kerületi Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Csipke út és Cinege út kereszteződéséig tartó területet. Az intézkedés pontos oka a személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről szóló dokumentumból nem derül ki, Hajdu János főigazgató indoklásként azt írta: ebben az időszakban a Cinege út 5. szám alatt védett személy tartózkodik.