Románoktól rettegnek a nyugatiak

2013.08.24. 13:33

Alig fél év múlva a román és a bolgár állampolgárok előtt is megnyílik az uniós munkaerőpiac, és a nyugat-európai politikusok máris elkezdtek riogatni velük – írja a Hvg.hu. Miközben a képzett, fiatal munkaerőre szüksége van a nyugati országoknak is, az otthon is marginalizált csoportok bevándorlásával sikeresen kampányolnak a jobboldali pártok.

Jövő év elején Románia és Bulgária lakosai előtt is leomlanak az uniós munkaerő-piaci korlátok, így ők is szabadon, bárhol vállalhatnak munkát. David Cameron brit miniszterelnök például arról beszélt, hogy az országba beáramló évi több százezer ember számát tízezer körülire kellene szorítani. De az új, román és bolgár bevándorlókkal riogat a holland szociális ügyekért felelős miniszter, sőt, egy kiszivárgott dokumentum szerint a német kormány is.

163442610 10
Fotó: Sean Gallup / Europress / Getty

Szakértők szerint a nyugati országok próbálják kimazsolázni a bevándorlókat – írja a Hvg.hu. A demográfiai problémák miatt szükségük van a diplomás fiatalokra, a szegénységi bevándorlók érkezését viszont megpróbálják megakadályozni.