Az állam kifizeti a Pápai Hús beszállítóit

2013.08.30. 13:18

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) saját forrásból fizeti ki a Pápai Hús 1913 Kft. kistermelő élőállat-beszállítóit, akiknek a korábbi követeléseit még nem teljesítették – közölte Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A stratégiai húsos cég

A Pápai Hús tavaly jelentette be, hogy kezd elfogyni a pénze, ezek után márciusban megvette az önkormányzat, majd a kormány stratégiai céggé minősítette. Ez nagyjából annyit jelent, hogy csak az állam számolhatja fel.

A hoppon maradt beszállítóknak májusban még követeléseik 70 százalékát fizette volna csak ki a cég.

Hozzátette, hogy azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akiknek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállítót jelent. A segítségnyújtást lehetővé tevő jogszabályon már dolgoznak a szaktárcánál.

Budai Gyula elmondta, hogy a második körben azokkal egyeztetnek majd, akiknek a követelésállománya meghaladja a 2,5 millió forintot. Az államtitkár szerint azonban a legfontosabb azoknak a kistermelőknek a megsegítése, akiknek a mindennapi megélhetésük függ ettől. A tárcának összesen 152 élősertés-beszállítóról van tudomása.

Budai Gyula hozzátette, hoyg az élősertés-beszállítók képviselőivel a sajtótájékoztatót megelőzően egyeztettek a minisztérium képviselői. Az ügyben minden érintett kistermelőt megkerestek.
Feldman Zsolt utalt arra: amikor a végleges konstrukció megszületik, akkor a termelők részletes információt kapnak arról, hogy miként vehetik igénybe azt a leggyorsabban és a leghatékonyabban. A segítség célja, megfogalmazása szerint, hogy a termelők folytatni tudják tevékenységüket, sertésállományuk továbbra is biztos alapja legyen megélhetésüknek.

A Pápai Hús 1913 Kft.-nél kialakult helyzetért a cég előző menedzsmentjét terheli a felelősség, "akik ellopták a termelők pénzét" - fogalmazott Budai Gyula. Budai szerint a tárca által beszerzett információk alapján egyértelműen megállapítható, hogy az előző menedzsment úgy adta át az új cégvezetésnek a kft.-t, hogy bizonyos nagyon fontos információkat eltitkolt vagy nem adott át. Az pedig, hogy a termelők jelentős részének az élő sertés ellenértékét nem fizette ki a cég, abból adódik, hogy amikor a régi menedzsment távozott a cégtől - akik egyébként beszállítók is voltak - a maguk által beszállított élő állatok ellenértékét kivették a cég kasszájából. Ez az összeg az, ami pillanatnyilag hiányzik - summázta az államtitkár.

Az előző vezetés jogi felelőssége nem kerülhető meg - mondta Budai Gyula. Teljesen egyértelmű, hogy a jogi felelősség alatt büntetőjogi felelősséget kell érteni - tette hozzá.Az államtitkár közölte azt is, hogy a mostani ügyben tudomása szerint már folyik büntetőeljárás, úgy gondolja, hogy a felelősséget a hatóságok meg fogják állapítani. Budai megjegyezte, hogy az előző menedzsment jobban tette volna, ha ott hagyja a kasszában azt a pénzt, amit elvitt.