A lengyel kormány is lenyúlja a nyugdíjat

2013.09.04. 18:17 Módosítva: 2013.09.04. 18:18
Radikális intézkedést hajtott végre a lengyel kormány, a nyugdíjreform folytatásáról a nyáron döntöttek, azonban az elérhető javaslatok közül a piac számára leginkább negatív opciót választotta a kormány. A nyugdíjalapok kötvényállományát egy az egyben átveszi az állam, amit államadósság-csökkentésre fordíthat, ezt meghaladóan megnyitják a visszalépés lehetőségét is az állami pillérbe - írja a Reuters. Ilyen formában a magyarhoz nagyon hasonló átalakítás várható a tőkefedezeti pillérben, és a következmények sem lesznek kevésbé drasztikusak - írja a portfolio.hu.

A lengyel kormány még a nyár folyamán döntött arról, hogy a nyugdíjrendszert átalakítja, a miniszterelnök három opció közül választhatott, a mai bejelentés szerint a legradikálisabb opciót választották. Donald Tusk miniszterelnök elmondta, hogy az államadósság nagyobb mértékű csökkentése érdekében a nyugdíjalapok egész kötvényportfólióját államosítják. A pénzügyminiszter szerint az adósságot 8%-ponttal lehet csökkenteni csak azzal, hogy a kötvényállomány visszakerül az államhoz. A miniszterelnök szerint a nyugdíjalapok túlságosan magas költséggel működtek és a rendszer kialakítása nagyban hozzájárult az adósság megemelkedéséhez - írja a portfolio.hu.

Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjalapoknál csak a részvényportfólió marad meg, itt a befektetési korlátokat megváltoztatják, jelen állás szerint azonban úgy néz ki, hogy a nyugdíjalapok többet nem fektethetnek lengyel államkötvényekbe. Még ott marad a lehetősége annak, hogy vállalati kötvénybe fektessenek be, ez azonban a befektetési politikák alapján nem volt túl népszerű az alapok körében. A piacon lévő 14 nyugdíjalapnál 87 milliárd dollárnyi vagyon volt a júliusi adatok szerint, ebből 37 milliárd dollár kötvényekben és 34 milliárd dollár részvényekben, azon belül is főként helyi részvényekben. 

A kormány arról is döntött, hogy az eddigi kötelező rendszert önkéntessé alakítják át. Ezzel egy időben a tagoknak dönteniük is kell arról, hogy maradnak a vegyes rendszerben, vagy visszatérnek a tisztán állami rendszerbe. Az embereknek három hónapjuk lesz arra, hogy döntsenek, hasonlóan a magyar megoldáshoz, ha a tagok nem nyilatkoznak, akkor automatikusan visszakerülnek az állami pillérbe. 

A nagyobb piaci reakciók egyelőre elmaradtak, a bejelentést követően a lengyel vezető részvényindex igaz 2%-os esést mutatott, viszont sem a deviza-, sem a kötvénypiacon nem láthattunk nagyobb elmozdulásokat. Pedig korábban több szakértő is arra utalt, hogy ha a nyugdíjalapoknál drasztikus átalakítást visz végbe a kormány, akkor azt a kötvény- és a részvénypiac is megérezheti, hiszen egy nagyon fontos keresleti tényező esik ki a rendszerből. 

Az Erste kommentárja alapján nagyon úgy néz ki, hogy vagy teljes egészében megszűnik a nyugdíjrendszer második pillére a lengyeleknél, vagy mindössze néhány nyugdíjalap marad fent a piacon. Donald Tusk igaz újságíróknak azt mondta, hogy nincs szó államosításról, mégiscsak úgy néz ki, főleg a magyar tapasztalatok alapján, hogy a szektor megszűnésre van ítélve. Az Erste szerint az intézkedések között van az is, hogy ha még néhány tag marad is a nyugdíjalapjában, akkor is a nyugdíjazása előtti években fokozatosan át fogják tenni a vagyonát az állami pillérbe, és végül onnan fog nyugdíjat kapni a tag.