Újabb árháború indul a cigarettapiacon?

2013.09.17. 14:20

50-100 forinttal is csökkentette egyes főbb cigarettamárkáinak árát a Philip Morris. Számos dunántúli és budapesti trafikoshoz már múlt héten azzal érkeztek meg a dohánygyár területi képviselői, hogy mivel drámai mértékben visszaesett a legális cigerettaforgalmuk, az árcsökkentéssel terelnék vissza a trafikokba a nikotinfüggőket.

Igaz, sok budapesti trafiknál csak annyit árultak el indoklásként, hogy a még korábban, a kettővel ezelőtti áremeléskor visszagyűjtött cigarettákat helyezik ki újra, ne kérdezzék, hogy miért. Ehhez jó tudni, hogy az újracsomagolás nagyságrendekkel kevesebb pluszköltséggel járna, mint a mostani árcsökkentés. Persze a fogyasztók szempontjából ez mindegy is, ők csak az alacsonyabb árakkal találkoznak.

A fővárost ellepte a csempészcigi

Az Index feltérképezte az illegális budapesti lelőhelyeket, és bemutatja a csempészcigi útját. Főleg a metróállomások környékét lepték el a nepperek a korlátlan mennyiségben vásárolható 4-500 forintos, sokszor teljesen eredeti cigarettáikkal.

Ha érdekli a magyarországi illegális cigaretta gyártása, logisztikája haszonkulcsai vagy értékesítése, olvassa el infografikákkal kiegészített cikkünket!

A nagymértékű forgalomkiesésről már érkeztek hírek, a nyári drasztikus jövedéki adó- és áfabevétel-kiesés egyértelműen jelezte, hogy nagyságrendekkel kevesebb dohányáru fogy a legális csatornákon keresztül.

Korábban már többen figyelmeztettek, ha drasztikusan lecsökkentik az árusítóhelyek számát és növelik a kiskereskedők árrését, abból a fekete piac profitál, a közös kasszából pedig hiányzik majd a pénz. Hozzá kell tenni, hogy függőknél, szenvedélybetegeknél kevéssé életszerű, hogy pár hónap alatt milliók szokjanak le.

A Napi Gazdaság információi szerint az előzetes adatok alapján legalább 3 százalékpontot erősödött a feketézés országos átlagban, és az olyan, tisztának számító helyeken is megjelentek az illegális termékek, ahol eddig szinte kimutathatatlan volt a feketeáru. Előzetes adatok ráadásul még a trafikrendszer indulása és a cigaretta kötelező 10 százalékos árrésének bevezetése előtt készültek – vagyis a korábban feltételezett, országos szinten 7-8 százalékos feketepiac mostanra már jóval nagyobb is lehet.

Megkérdeztük a Philip Morris Magyarországot is az árcsökkentés indokairól, hatásairól, és hogy elképzelhető-e újabb árháború a cigarettapiacon, ők azonban semmit nem válaszoltak a kérdéseinkre.