Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ezek a legolcsóbb bankok

2013.09.23. 07:40

A lakásvásárlást tervezők közel 30 százaléka továbbra is vár az áprilisi bevezetéssel remélt félszocpolra, amely még mindig nem érhető el. A lakosság jelentős része kivár a lakáscélú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása: van pénzintézet, amely még az ügyvédi költségeket is átveszi, és a többség elengedi a folyósítási jutalékát, derül ki a Hitelnet.hu összehasonlító elemzéséből.

Az egyes banki lakáshitel termékeket áttekintve megállapítható, hogy a folyósítási jutalékot – melynek mértéke az igényelt hitelösszeg 1,5-2 százaléka – szinte minden esetben elengedik. Nem kell megfizetni sehol az értékbecslő költségét sem, ami akár 30-40 ezer forintos kiadást jelentene. Az Unicredit minden lakáshitel esetében 50 ezer, míg a Budapest Bank a támogatott vásárlási hitelek esetén 60 ezer forintig megtéríti az adásvételi szerződés ügyvédi költségeit is.

A hitelfelvétel során a banki akciók következtében megtakarítható összegeket az alábbi táblázat mutatja 5 millió forint támogatott lakáshitel esetében. Az összehasonlíthatóság miatt az értékbecslést mindenhol 30 ezer forintos értékben vette figyelembe a hitelpiaci portál elemzése.

A hitelből finanszírozott lakásvásárlást korábban egyébként számos extra költség terhelte. Az adásvételi szerződés költségén túl, általában jelentős banki költségek is felmerülnek. A hitelbírálat során minden esetben szükség van értékbecslőre, és az elkészült szerződéseket közjegyző előtt kell aláírni. Ezen túl a banki jelzálogot a földhivatalnál is be kell jegyeztetni, ami szintén többezres tétel. Ezekhez jön még a banki folyósítási jutalék, és így a költségek akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek.

 

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó csökkenése a hitelkamatok csökkenését, és így a havi törlesztőrészletek vállalható szintjét is magával hozta. Ennek következtében használt lakás vásárlására az államilag támogatott hitelek már 6,5 százalékos THM értékkel elérhetők, de a támogatás nélküli ajánlatok között is találhatunk 7 százalék körüli banki kondíciókat, ami szintén a válság előtti időket idézi.

Az egyre több kedvezményes lehetőség mellett az ügyféltárgyalások során az a tapasztalat, hogy a vevők több mint 30 százaléka még mindig kivár, és abban bízik, hogy a választások előtt a használt lakásra elérhető lesz a „félszocpol”, illetve az építkezésre és az új lakás vásárlására emelni fogják a már most is elérhető támogatás összegét.  Különösen magas a kivárási arány abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját erő kisebb, mint 50 százalék, és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem éri el a 10 millió forintot, tehát elsősorban a vidéki lakásvásárlók esetén.