Kudarc a babakötvény államosítása

2013.10.07. 07:16

Alig 10 ezer új start számlát nyitottak az elmúlt egy évben, amióta a szolgáltatást kizárólag az államkincstárnál lehet igénybe venni. A bankoktól kevés számlát vittek át a kincstárba, írta a Világgazdaság hétfőn.

Tavaly október 1. és az idén szeptember 24. között összesen 10011 darab babakötvényt nyitottak a gyerekek számára, korábban egy év alatt négyszer ennyit is elindítottak a szülők. Hiába tették a 2006 előtt születettek számára is elérhetővé a számlát, a jogszabályváltozás sem hozott igazi felfutást.

A visszaesésben szerepet játszik, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb helyen lehet elérni a szolgáltatást. A szerényebb értékesítési adat egyébként nemcsak a start számláknál, de a lakossági állampapíroknál is tetten érhető. A bankoknál és takarékoknál is kapható Kamatozó Kincstárjegyből például hetente 20-30 milliárd forintnyit is eladnak, miközben a kizárólag a kincstárnál jegyezhető Féléves Kincstárjegyből csak néhány százmillió forintnyi fogy.

Az államkincstár egyébként összesen 14659 start számlát kezel jelenleg. A többi hitelintézet piaci részesedése jóval nagyobb, náluk augusztus végén több mint 173 ezer számla volt. A jogszabályok szerint egyébként a bankoknál és takarékoknál vezetett babaszámlát, ha elégedetlen az ügyfél, csak az államkincstárhoz viheti már át. Ilyen ügyfél viszont nagyon kevés volt az utóbbi egy évben: mindössze 574 gyerek pénzét vitték át a kincstárhoz.

Bár a számlák államhoz való átcsatornázásakor az egyik cél valószínűleg a lakossági állampapír-állomány növelése volt, a felhalmozott összeg jelentéktelennek tűnik a lakosság teljes, 1700 milliárd forint körüli állampapír-megtakarításához képest. A kincstári értékpapírszámlákon a gyerekeknek alig több mint 2 milliárd forintnyi állampapírjuk és 370 millió forintnyi készpénzük gyűlt össze.