2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

IMF: Segít a jó idő, de szinte stagnálunk

2013.10.08. 15:31
Jövőre 1,25 százalékos növekedést vár a Nemzetközi Valutaalap Magyarországra – derül ki a ma megjelent World Economic Outlook kiadványból. A dokumentum szerint az idei csúcsáról jövőre már süllyedhet a munkanélküliségi ráta.


A világgazdaság új átmenetbe lépett – írja Olivier Blanchard, az IMF elnöke a szervezet mai átfogó jelentésének előszavában. A World Economic Outlook készítői szerint a fejlett gazdaságok fokozatosan erősödnek, ugyanakkor a feltörekvő régió lassul. Utóbbi gazdaságok kettős kihívással szembesülnek: a lassulás mellett a szűkebb pénzügyi kondíciók is nehézséget okoznak számukra – írja a Portfolio.hu.

Az Egyesült Államok magánfogyasztása erős marad, ám a költségvetési konszolidáció bizonytalanságot jelent. Japán előtt nagy kihívásokat lát Blanchard. Egyrészt a költségvetési kiigazításnak egyensúlyoznia kell a kellő hitelesség és a növekedést visszavető megszorítás között. Másrészt a strukturális reformok végrehajtásával kell a ciklikus fellendülés időszakát fenntartható bővülésbe vezetni.

Európa központi gazdaságai fellendülés jeleit mutatják – áll a WEO előszavában, ami nem rossz ahhoz képest, hogy a Valutaalap közismerten pesszimista az eurózóna sorsát illetően. Igaz, egyből meg is jegyzi, hogy a növekedés inkább hangulati alapú, az önbeteljesítő várakozások húzzák a költéseket, nem pedig a gazdaságpolitikai lépések okoznak élénkülést.

A déli országok sanyarú helyzetével kapcsolatosan a dokumentum megjegyzi, hogy a javuló versenyképesség és a növekvő export még nem ellensúlyozza eléggé a belső kereslet zsugorodását. Az eurózóna problémájaként azonosítja az IMF a banki mérlegzsugorodásból fakadó kényszereket, és hosszabb távon – Japánhoz hasonlóan – strukturális reformokat sürget a vérszegény potenciális növekedés erősítésére.

Az IMF nem olyan optimista, mint a kormány



Az elmúlt időszak fő eseményeként a feltörekvő gazdaságok vártnál erőteljesebb lassulását jelöli meg Blanchard. Az IMF értékelése szerint ebben országonként eltérő mértékben játszanak szerepet a ciklikus komponensnek, illetve a potenciális kibocsátás csökkentése. Hozzá kell szokni, hogy a válság előtti növekedés nem tér vissza, de a reformok ebben az országcsoportban is segíthetnek. Kínában a beruházási boom korrekciója, Indiában és Brazíliában a befektetések előtti korlátok lebontása sürgető. Annál is inkább, mert a hosszabb lejáratú kamatok normalizálódásának hatására a tőke egy része visszaáramlik az Egyesült Államokba, ami a gyengébb költségvetési pozíciójú országokban problémákat okozhat. 

Összességében megállapítható, hogy a fellendülés zajlik, de túlságosan lassan. Közben az államháztartások stabilitása, illetve a pénzügyi rendszer fejlődése is okot ad a bizonytalanságra, és nem csak a következő egy évben, hanem középtávon is. 

A friss prognózisokból kiderül, hogy az IMF az idei magyar növekedési előrejelzését rontotta az egy évvel korábbihoz képest. Akkor 0,8 százalékos bővülést várt, most 0,2 százalékot. Ez azért érdekes, mert ennek teljesüléséhez a második fél évben gyakorlatilag nemigen növekedhet a gazdaság. A jövő évi prognózis is elmarad a kormányzati várakozásoktól: 2 százalék helyett 1,3 százalékot várnak a Valutaalap szakértői.

Ez elmarad a feltörekvő régió átlagára jósolt 2,75 százaléktól. A WEO Magyarországot a feltörekvő országokon belül abba a csoportba sorolja, amelyben beindulóban van a fellendülés. Ez nem olyan lenyűgöző kép, mint mondjuk a baltiaknak vagy a törököknek jósolt erős növekedés, de kétségkívül hízelgőbb, mint a lengyeleknek ígért további lassulás. 

A magyar növekedés kapcsán a jelentés kiemeli, hogy az idén a jó időjárás is segíti a GDP-t, de a gazdasági aktivitás így is közel áll a stagnáláshoz.