2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

A neki kedves monopóliumokat engedné a kormány

2013.10.11. 16:12
Nem baj, ha sérül a verseny és károsul a fogyasztó két cég egyesülésével, ha a kormány úgy dönt, hogy egy cégfúzió nemzetstratégiai jelentőségű, a GVH nem is vizsgálhatja. Koszorús László fideszes képviselő biankó felhatalmazást kíván adni a kormány számára, hogy átláthatatlanul kivonjon egyes ügyeket a versenyhivatal hatásköre alól.

Nem vizsgálhatja két cég összefonódását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ha a kormány úgy dönt – erről szól a fideszes Koszorús László pénteken a parlamentnek benyújtott javaslata. Az iromány már hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága elé kerülhet, ezután kezdődik majd róla a parlamenti vita. Az új szabály kihirdetése után egy nappal hatályba is lép.

Szűkítenék a GVH jogkörét

A törvényjavaslat, amely információink szerint a versenyhivatalt is meglepte, megteremtené annak lehetőségét, hogy a kormány kivonja azokat az egyébként engedélyköteles vállalat-összefonódásokat a GVH eljárása alól, amelyeket rendeletben közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített.

A javaslat nagy változást hozhat, a kormány leszűkítheti a GVH vizsgálódási lehetőségeit nagy cégek fúzióinál. A versenyhivatal a tisztességes piaci verseny őre, a tisztességes piaci verseny pedig a fogyasztók érdekeit szolgálja. Ezzel szemben a törvényjavaslat a kormánynak a nyilvánosság számára átláthatatlan módon meghozott döntésétől függően mentesíthetővé teszi a cégösszefonódásokat a versenyszabályok alól.

Vagyis a versenyhivatal hiába dönetene úgy, hogy két vállalat egyesülése sérti a versenyt, növeli az adott termék árát, káros a fogyasztóknak, a kormány ezek ellenére is engedheti az egyesülést.

Mire készül a kormány?

A törvényjavaslat szerinti módosításból nem derül ki a javaslat valódi célja, úgy tűnik, biankó felhatalmazást kíván adni a kormány számára, hogy átláthatatlanul kivonjon egyes ügyeket a GVH hatásköre alól. Ezek alapján feltételezhető, hogy nagy jelentőségű, egyedi, személyre szabott eseteket kíván a kormány mentesíteni a versenytörvény szabályai alól.

Koszorús szerint a kormány akkor minősíthet egy összefonódást nemzetstratégiai jelentőségűnek, ha az a munkahelyek megőrzését, az adott ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítését, az ellátás biztonságát szolgálja. Forrásaink szerint azonban a versenyszabályozás már eddig is lehetőséget adott arra, hogy a hivatal a cégegyesüléseknél mérlegelje annak munkaerőpiacra gyakorolt hatását, a versenyképesség erősítésére pedig aligha a verseny megszűntetése a legjobb válasz.

Az ellátásbiztonság adott esetben felmerülhet szempontként, főleg az energiaiparban, itt viszont nagyon fontos lenne részletesen szabályozni, hogy mit értünk alatta. Alapvetően ugyanis a verseny és ellátásbiztonság is inkább egymást erősítő, és nem egymást kizáró fogalmak.

Az eddigi törvények szerint bizonyos, tízmilliárdos árbevételű vállalkozások összefonódásához a GVH-tól engedélyt kellett kérni. Koszorús László javaslatát túl részletesen nem indokolja meg, szerinte a „módosítás a jogbiztonságot és az átláthatóságot szolgálja" és nem érinti az Európai Bizottság vonatkozó rendelet szerinti jogkörét. A fideszes képviselőt megpróbáltuk elérni telefonon, de ki volt kapcsolva és egyelőre a GVH-t sem sikerült elérni.