Évi hatmilliót fizet a MÁV a késésekért

2013.10.14. 08:14

Tavaly valamivel több mint hatmillió forintot fizetett a MÁV Zrt. az utasoknak a késések után, ami több mint kilencezer általány-kártérítési igénynek felel meg – írja a Napi Gazdaság. Ez elenyésző az éves utasszámhoz viszonyítva, évente ugyanis több mint 139 millióan utaznak belföldön a MÁV-Start vonatain.

Idén hasonló adatokra lehet számítani, eddig mintegy hárommillió forintot fizetett a MÁV, azzal a különbséggel, hogy az idei kifizetés arányaiban kevesebb, 3950 igény között oszlik meg. Nyitott kérdés, hogy miként érinti a vasúttársaságot az Európai Bíróság (EB) friss döntése, amely szerint a közlekedési cégeknek vis maior esetén is kártérítési kötelezettségük van.

A MÁV-Start Zrt. a feláras vonatok késése esetén általány-kártérítést fizet, kivéve, ha vis maior áll fenn. A késésért 30 és 119 (!) perc között a menetjegy és a felár összegének 25 százalékát, ennél nagyobb késés esetén ugyanennek az összegnek a felét térítik vissza.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a MÁV megpróbálja csökkenteni a késéseket, de az elavult infrastruktúra miatt nehezen tudják növelni az utaselégedettséget.