Ide érződik az izzadságszag az USA-ból

2013.10.15. 16:40
Nincs megállapodás az adósságplafon emeléséről, de ma már nagyon meg kellene lennie. Lehet, hogy már ma szavaznak a megoldásról. Egyetlen szenátor is csődbe vihetné az USA-t.

Az amerikai kongresszus alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is őrült tempóban köröznek a megoldásjavaslatok, de az alapvető ellentéteken még mindig nem tudtak túllépni a republikánusok és a demokraták. A képviselőházban többséget élvező republikánusok továbbra is engedményeket akarnak kicsikarni, Obamáék viszont erről hallani sem akarnak.

Miről is van szó?

Az amerikai államigazgatás fele a hónap eleje óta leállt, mivel az amerikai pártok nem tudtak elfogadni még egy átmeneti költségvetést sem. De ez semmi ahhoz képest, ami abból lenne, ha az Egyesült Államok nekiütközne az adósságplafonnak, ebben az esetben ugyanis csődbe mennének. Ebben az esetben óriási globális pénzpiaci felfordulásra és gazdasági összeomlásra számíthatunk a kevésbé jó forgatókönyv szerint. De jó esetben is elég nagy megrázkódtatás lenne.

Mi lesz a megállapodásban?

Mégis muszáj lesz valami kompromisszumot kötni. Ebből a helyzetből a republikánusok nem jöhetnek ki úgy, hogy kapitulálnak, és semmi nem érnek el az eddigi zsarolással. A demokratáknak arra kell vigyázniuk, hogy ne teremtsenek precedenst arra, hogy a választásokon alulmaradt, kisebbségi párt zsarolással mindig érvényre juttathassa akaratát – és persze a számukra fontos kérdésekben nem akarnak engedni.

Több dolog is felmerült mindkét oldalon. A republikánusok aligha érik el, hogy elhalasszák az Obama-féle egészségügyi reform bevezetését, vagy érdemben módosítsák azt. Viszont reménykednek abban, hogy különféle költségvetési kiadáscsökkentéseket érjenek el, valamint leszűkítenék az amerikai pénzügyminisztérium jogköreit is.

A mostani állapot szerint mindenesetre a szenátusban körvonalazódik a megállapodás, miszerint 2014 elejéig finanszíroznák a költségvetést, és megemelnék az adósságplafont is. A képviselőházban viszont a republikánusok egy jelentős része elégedetlen, és jelentések szerint azt tervezik, hogy módosításokkal bombázzák majd a szenátus javaslatát.

Szinte már most késő van

A helyzet most már annyira abszurd, hogy ha egyetlen szenátor csődbe akarná vinni az USA-t – például a jobboldali keménykedési versenyt megnyerni szándékozó texasi Ted Cruz, aki szerint ez sem lenne túl magas ár az Obama-féle egészségügyi reformmal szemben –, akkor megtehetné.

Ha ugyanis most hozzákezdene a törvényhozás munkájának obstruálásához, már nem igazán lehetne elfogadni semmit a felsőházban a pénzügyminisztérium által adott csütörtöki határidőig. Az persze kérdés, hogy valóban elfogyna-e az USA pénze, vagy kibírnák még november 1-jéig.