Már csak napokra van az USA csődje

2013.10.14. 10:51
Nincs megállapodás, az álláspontok be vannak betonozva, új, megvalósíthatatlan ötletek merülnek fel. Közben az USA már csütörtökön csődbe mehet, a globális tőkepiacokon viszont már korábban elindulhat a pánik. A legtöbben azért bíznak, hogy meglesz a megállapodás az utolsó pillanatban.

Most épp a szenátusban próbálnak megegyezni a törvényalkotók egy átfogó megoldásban, de ez a tárgyalás is vakvágányra jutott. A demokraták ugyanis – értesült a New York Times – visszacsinálnák az év elején életbe léptetett automatikus kiadáscsökkentéseket, ám a republikánusok nem hajlandóak erre.

Legalább beszélnek egymással

A demokratáknak ugyan többsége van a szenátusban, de 60 szavazatos „szupertöbbség” híján legalább néhány republikánus szenátorra szükségük van, hogy szavazásra tudjanak bocsátani egy törvényt. Ha esetleg továbbjut valami a felsőházból, akkor sincs sok esélye, hogy a republikánus többségű képviselőház is továbbengedje azt.

Az álláspontok tehát nem változtak, mindkét párt ragaszkodik eddigi álláspontjához, sőt, az utolsó pillanatban új frontokat nyitnak. Most már nem csak az Obama-féle egészségügyi reformon, valamint a nagy szövetségi ellátórendszerek hosszú távú finanszírozásán vitatkoznak, hanem az idei költségvetésen is.

De a megfigyelők egy része szerint az is jó jel, hogy legalább telefonon szóba álltak egymással a szenátusi republikánus és demokrata vezetők

Közeledik a csőd

A szövetségi kormány nagy része közel két hete zárva tart, mivel nem fogadtak el új költségvetést, és a korábbit sem hosszabbították meg. Az viszont ennél is sokkal nagyobb probléma, hogy hamarosan csődbe megy az USA, ha nem emelik meg az adósságplafont.

A szövetségi kormány már most sem vehet fel új hiteleket, az államkasszában pedig egyre kevesebb pénz van. Ez akár már a héten is elfogyhat. Az államadósság után viszont fizetni kellene a kamatokat, ami hitelfelvétel nélkül nem lehetséges.

A múlt heti, másfél hónapos feltétel nélküli adósságplafon-emelésről szóló republikánus ajánlatról kiderült, hogy nem teljesen komoly. A Fehér Ház jelezte, hogy nem támogatja azt a megoldást, hogy úgy emeljék rövid távon az adósságplafont, hogy közben a kormány zárva marad. Obama szerint ez rögzítené zsarolással történő kormányzás precedensét, a továbbiakban is élnének vele az ellenzéki politikusok.

Mi lesz a piacon?

A befektetők kitörő örömmel fogadták a múlt héten, hogy talán mégis lesz kompromisszum, azóta viszont megint csorognak lefelé az amerikai tőzsdeindexek.

A befektetők túlzott bizalma pont azért lehet veszélyes, mert ha esetleg mégsem tudna megállapodni a két párt, akkor gyorsan pánikká változhat – figyelmeztetnek elemzők. Mások szerint viszont 2011 nyarán, illetve 2012 végén ugyanekkor még szintén nem látszott a végül elfogadott kompromisszum.

Lenne is min aggódni. Az amerikai államkötvényeket a világ legbiztonságosabb eszközének tartják a befektetők. Ha viszont az USA csődbe megy, akkor egy pillanat alatt – átmenetileg – semmivé válik az értékük, ami óriási piaci káoszt okozna.