Pórul járt, pedig csak segíteni akart

2013.10.16. 10:45

Százmillió forintot meghaladó összegű adókülönbözetet állapított meg a NAV Komárom-Esztergom megyei adóigazgatósága egy magánszemélynél – írja az adóhivalra hivatkozva a Fair-Conto. Az ellenőrök figyelmét az keltette fel, hogy az adózó több éven át nem nyújtott be adóbevallást, jövedelemmel látszólag nem rendelkezett, azonban egy gazdasági társaság bankszámlájára több mint százötvenmillió forintot fizetett be.

A magánszemély azzal védekezett, hogy a pénz két cég egymás közötti kölcsöne volt, amelynél ő csak a banki befizetés során segédkezett, a befizetett összeg nem az ő pénze. Állítására semmilyen bizonyítékot nem tudott bemutatni, s a gazdasági társaságokról a NAV rendelkezésére álló információk sem támasztották alá az általa elmondottakat. A befizetéseket minden esetben a saját nevében teljesítette, amely összegek az adóhivatal megállapítása szerint adózatlan jövedelemből származtak.

A magánszemély rosszul járt az állítólagosan elvállalt közreműködői szereppel, ugyanis mintegy nyolcvanmillió forint adóbírságot és több mint húszmillió forint késedelmi pótlékot is meg kell fizetnie az adóhiány mellett.