Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Kuba: megszűnik a kettős pénz

2013.10.22. 17:03

Kuba fokozatosan felszámolja a kettős valutarendszert, közölte a kormány kedden. Kubában 1994 óta két valuta létezik, a peso (CUP) és a konvertibilis peso (CUC). Pesóban fizetik a béreket és állapítják meg az árakat, a konvertibilis pesót az idegenforgalomban, elit éttermekben és importtermékeket árusító boltokban használják, írta a távirati iroda.

A konvertibilis peso árfolyama a dollárhoz van kötve, és 1 dollárt ér, és egy konvertibilis pesóért 25 közönséges pesót kérnek a hivatalos átváltóhelyeken. Ez súlyos feszültségeket okoz a lakosságban azok között, akik az idegenforgalomban dolgozva hozzájutnak konvertibilis pesóhoz, és akik nem. Kubai közgazdászok szerint a folyamat mintegy másfél évig is eltarthat, és nyilván része lesz a konvertibilis peso leértékelése, esetleg a peso felértékelése.

A hivatalos közlemény szerint az első szakaszban javulni fog a gazdaságban a hatékonyság, jobban mérhetővé válnak a teljesítmények, és a lépések elősegítik az exportágazatok ösztönzését. Kubáról írt országportrénkat itt olvashatja.