Itt az új álom: a hatalmas állami szolgáltató

2013.10.25. 10:06

Piacvezető nagyságú szolgáltatót építene a kormány a Posta-Takarék együttműködésből, mondta a Portfolio.hu-nak adott interjúban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. A tárca vezetője szerint azért jó az együttműködés, mert a takarékok majdani termékei megjelenhetnek a postai hálózatában is, egyes postai szolgáltatások pedig a takarékok hálózatában.

Némethné elmondta, a kormány minimum 50 százalékos magyar tulajdonosi arányt akar a hazai bankrendszerben, ehhez szükséges, hogy egy, a piacvezetőkhöz mérhető erejű bank jöjjön létre. Nem az OTP az ellenfél, a külföldi tulajdonú bankok piaci részesedéséből szeretnének szerezni.

A takarékszövetekezetek erőszakos állami intergrációjával kapcsolatban Némethné elmondta, a rendszer átalakítását csak így lehet végrehajtani, "kevesen látták, hogy milyen komoly munka előzte meg az átalakítási szándékot és milyen sokat dolgozunk azóta is."

A kormány úgy döntött, hogy a frissen államosított takarékszövetkezeteket összefogó szervezet közel egynegyedes részesedést vásárol a Magyar Postában. Ez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményéből derült ki. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a döntés értelmében 25 százalék mínusz 1 szavazatot vásárol majd. A vételárról nem szól a közlemény, de készpénzben kell fizetni.

A Magyar Posta és takarékszövetkezeti integráció szorosabb és tartós együttműködésnek a kétoldalú megállapodásokon túlmenően a kölcsönös tulajdonosi kapcsolat lehet a biztosítéka – áll a közleményben. Az állam – éppen a Postán és az Magyar Fejlesztési Bankon keresztül – korábbban többséget szerzett a takarékokban. A Takarékbankban és az Integrációs Szervezetben összefogott hitelszövetkezetek a mostani döntés értelmében viszont csak kisebbségi tulajdonosok lesznek a Postában.

A miniszter a lapnak azt mondta, év végéig megvesznek minimum egy közműcéget. Szerinte az eddigi tapasztalataik szerint nem könnyelműség kijelenteni, hogy a hazai közműszolgáltatási rendszer elbírja nem csak az első, hanem a második rezsicsökkentési kört is.