Visszavont kassza kavar be a boltosoknak

MTI/Index
2013.10.28. 21:21
Bajban lehet az a tízezer boltos, akik a kormány által is támogatott, százezer forintért megvásárolható online pénztárgépet rendelték meg, miután a Magyar kereskedelmi Engedélyezési hivatal visszavonta az Alt Cash pénztárgépének forgalmatási engedélyét. Így akár meg is büntetheti őket a NAV, hiszen nincs érvényes megrendelt kasszájuk.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hétfőn visszavonta az Alt Cash Kft. részére kiadott A004 forgalmazási engedélyszámú, SAM4S NR270 ONLINE típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét – közölte a hivatal a honlapján.

A kereskedelmi és engedélyezési hivatal határozata alapján a pénztárgép a 3/2013. (II.15) NGM rendelet szerinti műszaki és informatikai követelményeknek nem felel meg, a döntés november 12-én emelkedik jogerőre. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény alapján a hatóság első fokú döntése jogerőssé válik, ha ellene nem fellebbeztek, és a döntés közlésétől számított 15 nap fellebbezési határidő letelt – olvasható a MKEH honlapján.

Nem volt váratlan

Hiába kapott állami támogatást az Alt Cash Kft, hogy hozzon forgalomba olcsó pénztárgépet, több gépét is úgy árulta, hogy azok forgalomba hozására nem volt engedélye. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) október közepén is figyelmeztetett, megtévesztő úgy hirdetni az SAM4s NR-240, -270, -300, -330, -440 típusokat, hogy azokat forgalomba lehet hozni, márpedig Alt Cash oldalán majdnem mindegyiket megvételre kínálják.

Korábban az NGM megállapodást kötött a cég tulajdonosaival, hogy áruljon kedvezményesen pénztárgépet, a társaság kedvezményes állami hitelben, pénztárgépgyártást elősegítő támogatásban részesül. Az Alt Cashtől megtudtuk, folyamatban van az engedélyek beszerzése, október végére engedélyezhetik a gépek forgalomba hozását.

Aki rendelt, mégsem rendelt

Kérdés, mi lesz azzal a tízezer kereskedővel, aki a 100 ezer forintos maximált ár reményében órák alatt lefoglalta a kasszákat. A onlinekassza.hu portál szerint ugyanis azoknak, akik ebből a típusból akartak vásárolni, hiába adták le a megrendelést, most mégsincs érvényes, megrendelt kasszájuk, így akár meg is büntetheti őket a NAV.

Az MKEH oldalán szereplő táblázat szerint öt típusnál nem tettek eleget a forgalmazók a hiánypótlásnak, ezért még nem árusíthatók a gépeik. Köztük volt az említett kassza is, amelyből már tízezret megrendeltek a kereskedők kedvezményes áron – olvasható az onlinekassza.hu honlapján.

Az Alt Cash Kft. október 8-án közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megérkezett az első, 6 konténernyi, online kapcsolatra alkalmas mintegy 8000 pénztárgépe Magyarországra, a következő néhány hétben heti rendszerességgel érkeznek Dél-Koreából pénztárgépek több ezres mennyiségben. A forgalmazó akkor közölte: időrendi sorrendben fogja kiszolgálni megrendelőit, elsőként, legkésőbb november 30-ig annak a tízezer felhasználónak adják át a pénztárgépet, akik nettó százezer forintos áron rendelték meg a SAM4S NR270-es modellt.  • Hírek
  • Megtakarítás