Még 27 milliárd az iskoláknak

2013.10.30. 11:19
Megérkezett a költségvetési törvényjavaslat első kormánypárti módosító javaslata. Az oktatás kapna még 27 milliárdot, cserébe ennyivel többet szednének be a frekvenciaértékesítésből.

A közoktatás finanszírozása 155 milliárd forintról 182,4 milliárd forintra emelkedne, míg a frekvenciaértékesítésből várt bevétel 120 milliárdról éppen ennyivel, tehát 27 milliárd forinttal 147 milliárdra emelkedne a jövő évi költségvetésben egy kormánypárti módosító javaslat szerint. A javaslatot a fideszes dr. Szakács Imre nyújtotta be.

Portások, egyéb kiadások

A törvényjavaslat indoklása szerint nemcsak a pedagógusok, hanem az iskolák működésében segítő személyzet finanszírozására is gondolni kellene. Ezért a módosító iskolánként két portásra, 500 diákon túl egy gazdasági ügyintézőre, 250 tanulónként két takarítóra, ezer diák után pedig egy iskolaorvosra adna pénzt.

„Máshol fel nem sorolt egyéb kiadásra” is kapnának az iskolák diákonként 50 ezer forintot évente, és még ugyanennyit taneszköz-támogatásra. A pedagógusok továbbképzésére még 200 millió, vizsgabizottsági tiszteletdíjakra félmilliárd menne.

Pénz honnan? Frekvenciából!

A módosító javaslat nem bonyolítja túl a fedezet előteremtésének kérdését: mindössze megnövelik a frekvenciaértékesítésből befolyó tétel sorát 27 milliárd forinttal. Ezzel csak annyi a gond, hogy már most sem tűnik reálisnak a frekvenciaértékesítésből várt bevétel.

A Költségvetési Tanács például két dolgot emelt ki a jövő évi költségvetést a bevételi oldalon veszélyeztető tényezők közül. Az egyik az áfabevételek – ideihez hasonló túltervezése –, a másik pedig az eltúlzott frekvenciahasználati jog értékesítéséből befolyó pénz. Ha akkora a 120 milliárdot túl optimistának tartották, akkor a 147 milliárd – több mint 20 százalékkal – még ennél is derűlátóbb.