Csődbe ment az agresszív brazil mágnás

2013.10.31. 14:35

Csődbe jutott Eike Batista, az a brazil multimilliárdos, aki két évvel ezelőtt még azt hiresztelte magáról, hogy hamarosan ő lesz a világ leggazdagabbja. A brazil multimilliárdos tavaly 35 milliárd dolláros magánvagyonával a nyolcadik volt a szupergazdagok globális listáján, most azonban új célokat kell keresnie: szerdán bejelentette, hogy csődvédelmet kér EBX vállalatcsoportja számára.

Batista a nyolcvanas években aranybányákkal kereskedett, majd a brazil nyersanyag-boom legnagyobb nyertese volt. A 2002-ben megindult brazil fellendülésben új vállalatokat indított. A saját nevének kezdőbetűire utaló EBX holding agresszív terjeszkedésbe kezdett, amit a brazil olajcégeket elárasztó nagy amerikai befektetési alapok finanszíroztak.

2011-ben kiderült, hogy a tengeri olajmezőkben közel sincs annyi kőolaj, mint azt korábban állították. Ráadásul Brazília gazdasága tavaly hirtelen belassult, így Batista vállalatai nem hozták az elvárt eredményeket. A termelés jelentősen visszaesett, miközben 3,6 milliárd dolláros kötvényadósságot halmozott fel. Az EBX fokozatosan minden értékét elvesztette, így közvetlen közelségben van a történelem egyik legnagyobb vállalatcsődje.

A vállalatbirodalom összeomlása nagyon látványosra sikeredett. Batista már eladta repülőgépekből és helikopterekből álló magánflottáját, luxusyachtját szétbontatta. A csődnek pesszmista forgatókönyvek szerint akár a globális növekedési kilátásokra is hatása lehet.