Így spórolhat bosszúságot!

2013.11.04. 11:00
Nemcsak kókler szakemberek vannak a piacon, de a megrendelők őket találják meg a leggyakrabban. Jó, olcsó és gyors szolgáltatás csak a mesében létezik. Mesterek vallanak arról, miért olyan sok a pocsék szakmunka. Mindig kössünk szerződést, és ha tudunk, fogadjunk fel műszaki ellenőrt!

Alsónadrágra vetkőzött mester, magát különböző neveken és hamis képpel hirdető burkoló, hanyag és bunkó kőműves, részeges mázoló, megbánt ajánlások, fenyegetések – olvasóink egy eposzra elég történettel árasztottak el a kókler mesterekről szóló cikkünk után. A beszámolók, amelyekből majd a Mekk Mester blogon szemezgetünk, összecsengtek a mi tapasztalatainkkal: borzasztó nehéz jó szakembert találni.

De érdekesek voltak azok a levelek is, amelyeket a mesterektől, kivitelezőktől, műszaki ellenőröktől kaptunk. Ők arra mutattak rá, mi van a fejekben a másik oldalon, miért ilyen rossz a rendszer. A többség szerint a megrendelő és a tomboló feketepiac is hibás abban, hogy így alakult a magyar helyzet, meg lehet találni a jókat, de nem akarjuk megfizetni az árát. Szakemberek tapasztalatait, tanácsait összegezzük.

Hét hónap alatt kész szakember

„1994 óta vagyok vállalkozó, a dolog egyre rosszabb, a feketézők miatt van szinte minden. Ha rajtam múlna, vállalkozói igazolványt is csak olyannak adnék, aki minimum öt év szakmai tapasztalattal rendelkezik” – kezdte levelét egyik szakember olvasónk. Szerinte a három hónapos képzéseket meg kellene szüntetni, egyetlen szakmát sem lehet ennyi idő alatt megtanulni. A megrendelő azonban gyakran nem tesz különbséget az évek óta a piacon dolgozó és a frissen végzett között.

Van olyan ismerősöm, aki 45 éves koráig sofőrként dolgozott, és kitalálta, hogy ő burkoló lesz. Ami nem lenne gond, ha a rendszer nem így működne. Részt vett egy OKJ-s gyorstalpalón, majd jött, hogy pecsételjem le a papírját, hogy nálunk volt gyakorlaton. Láss csodát, hét hónap után ő már egy hivatalos vállalkozó, pedig a szakmában egy percet sem dolgozott. Az idegen megbízó pedig csak azt látja, hogy ez is burkoló vállalkozó meg az is.

De nem is csak a frissen végzettek hibája, hogy nem értenek a szakmához, komoly elkötelezettség kell ahhoz, hogy valaki valódi tapasztalatot szerezzen.

Az iskolákból folyamatosan hívnak minket, hogy vegyünk fel tanulót, mert a tanműhelyek sorra megszűnnek. Az ember sokkot kap, hogy közel 40 ezer forintot nekem kellene fizetni havonta azért, hogy más gyereke nálam tanuljon.

Ez három diáknál 120 ezer forint, heti háromszor hat óra munka, ha nem beteg, vagy nincs szünet, vagy éppen van kedve a nagyságos tanuló úrnak kedve dolgozni. Na most ez a tanuló, aki elvégzi az iskolát, utána meg nem itt dolgozik, hanem kimegy Ausztriába nettó 360 ezerért.

A kókányoló, a derékhad és a prémium

Másik olvasónk szerint a szakértelem hiánya nem a mesterek sajátja. Ott is csak azt látjuk, mint mindenhol, a különböző szakipari munkáknál pont ugyanaz az az általános mentalitás, mint bármelyik másik szakmában.

Tízből nyolc autószerelő átver, tízből nyolc ügyvéd nem ismeri kellően a jogot, vagy tízből nyolc pénzügyi tanácsadónak sejtelme sincs a pénzügyekről, ne csodálkozzunk, hogy ezen a területen is így van.

Másik, építőiparban dolgozó olvasónk három részre osztja a szakemberek piacát. Definíciója szerint vannak a „kókányolók”, akik gyakran képesítés nélkül, néha egyenesen álnéven, feketén dolgoznak, és a munka után eltűnnek.

Van egy középső szegmens, a „derékhad”. Egyik része abszolút korrekt, tisztességes és alapos, a másik részének már akadnak megingásai, viszont többé-kevésbé normálisan elvégzik a munkát. Időnként náluk is előfordul, hogy a vállalásokkal problémák vannak. Lehet ennek az oka linkség, és lehet megélhetési kényszer is.

És létezik egy prémium réteg is: ők drágán de jól dolgoznak, számlát adnak, megbízhatók. Velük kevesebb megrendelő találkozik, hiszen a legtöbben nem tudják őket megfizetni.

Olcsó húsnak híg a leve

A burkolónak mondania kell egy árat, és ha az túl magas, akkor hívnak másikat. Nagyon ritka eset az, amikor egy megrendelő a drágábbik burkolót választja, csak azért, mert annak szebbek a referenciái. Az igényes munka viszont időigényes, az idő pedig pénz.

A megrendelők szerinte általában egy bútorlap-csavarozó árait várnák el mindenkitől. Akkor is, ha például extra magasfényű bútort szeretnének. És amikor kiderül, hogy nem jól választottak, mert csak az ár számított a kiválasztásnál, akkor már késő, gyönyörködhetnek az eredményben. A vállalkozó, aki meg akar élni, és nem hiányszakmában dolgozik, olyat is elvállal, amihez nem ért. „Keresztbevállal, mindent elkövet, hogy megéljen valahogy” – írta.

pat mat 037

A problémák persze szépen rakódnak egymásra, először kevesebb, azután szaporodik. Az emberünk pedig egyre süllyed, egyre több a gondja, egyre kevésbé tud a normális munkára koncentrálni, fut saját maga után – meséli a visszatérő problémát egyik lakberendező olvasónk.

Történt, hogy felhívott valaki, aki látta a munkáimat, és elmondta, hogy építendő házához kérne lakberendezői segítséget már az építészeti tervezés idején, mert az építész tervezővel nem boldogul úgy, ahogyan szeretne. Komoly méretű házról volt szó, nagyon frekventált helyen.

Adtam a munkára egy nagyon óvatos, visszafogott árajánlatot, mert tudom, hogy a mai vészterhes időkben még fokozottabban árérzékenyek a vevők. Az illető hölgy azt válaszolta, hogy nagyon sajnálja, de ebből nem lesz semmi, a férje hallani sem akar a dologról, mert ez az összeg több, mint amennyibe a ház építészeti tervezése került – meséli olvasónk.

Pedig az összeg rendesen alatta volt a KSH által megadott magyar egyhavi átlagjövedelemnek. És ennél kevesebbért tervezte meg az építész, azt a házat, amely 100 millió felett lehetett a végén. „Most törjek pálcát az építész felett? Lehet, hogy ő is kényszerhelyzetben vállalta a dolgot. De addig, amíg ez a helyzet fennáll, az ördögi kör meg fog maradni” – írta.

Csak a mesében létezik

A pénztelenséget okolja egy másik, kivitelezésben dolgozó olvasónk is. Legtöbbször a megrendelő nem a legjobb, hanem a legolcsóbb ajánlatot keresi.

Referenciát nyilván nem kértek, hiszen ha kértek volna, rögtön kiderül, hogy referencia-ajánlást csak a sarki kocsma csaposa tudna adni. Felmerül a kérdés: milyen alapon várták, hogy kifogástalan munkát kapnak? Mindenki tudja, hogy egyszerre olcsó, gyors és jó minőségű szolgáltatás nem létezik, csak a mesében.

Ebből a háromból egyszerre legfeljebb kettő teljesülhet, aki pedig mind a hármat elvárja, az önmagát csapja be, és a panaszkodása hiteltelen. Persze nem állítom, hogy az építőiparban csupa jó és tisztességes mester dolgozik, de a leírt esetek némelyikében a megrendelőnek talán el kéne gondolkodnia, hogy nem a saját fukarsága, nemtörődömsége miatt járt-e pórul, vetette fel a megrendelők felelősségét.

A legtöbb nekünk író szakember egyébként azt tanácsolta, mindig kérjünk referenciát, mindig kössünk szerződést, és lehetőség szerint fogadjunk fel műszaki ellenőrt is, ezzel tudjuk magunkat a legjobban megvédeni.

Így kerüld el a hibákat!

Hogy kerülhetjük el a legalapvetőbb hibákat? Egyik olvasónk részletes, gyakorlati tanácsokat gyűjtött össze pontokba szedve. Ha valaki ezeket betartja, sok bosszúságot megspórolhat.

1. Ki intézze?

A szakik gyakran eleve magas lóról beszélnek az emberrel, nagy lélekjelenlét és érdekérvényesítő képesség kell az ellentmondáshoz. Mindegy, hogy a férfi vagy nő intézi a tárgyalást, de fontos hogy kemény legyen a fellépése. „Ha nem tudjátok eldönteni, gondoljátok végig, hogy amikor bármiért reklamálni kellett étteremben, repülőtéren, a boltban, akkor melyikőtök volt a hatékonyabb. Láttam már több olyan felújítást, ahol az asszonytól szinte remegtek a melósok, amikor megjött a férj, azzal meg gyakorlatilag haverkodtak” – írta olvasónk.

2. Az érkezés

Aki már a munkafelmérésénél is késik, azt be sem kell engedni, mert utána is ennek szellemében fog eljárni. Nyilván van, amikor odaszól, hogy 10 perce nem talál parkolót az ötödik kerületben, azt azért lehet tolerálni, de tipikus, hogy a reggel  nyolc órás megbeszélt időpontra, fél 9 és délután 3 között érkeznek.

3. A nexus

Kerüljük a haverkodást! A mesterek legnagyobb aduásza, hogy megszerettetik magukat, amíg ott vannak, és ugye senki nem akar megrontani egy jó viszonyt holmi reklamációval. Legyünk kimértek és távolságtartók, ezzel is jelezzük, ez munkaterület. A másik, hogy bármit mersz kérdezni, abból ő egyből a kritikát fogja meghallani, és megsértődik, és még neked kell koslatni utána, hogy ne haragudjon rád. Ne érdekeljen, ha hisztizik, ne menj bele az ő játékába! Legyél kimért, de udvarias!

4. A felmérés

Ez az egyik legfontosabb rész. Ha ránéz a fürdőszobára, és egy percen belül közli, hogy „nagysága, a leverés, a csempézés, padlólapozás és kádbeépítés, plusz a plafonfestés az annyi mint 92 ezer forint”, akkor menekülj. Először pontosan tisztázni kell, hogy mi a feladat. Nincs hülye kérdés, mindent meg kell kérdezni, nem maradhat bizonytalansági pont.

Minden választ írjunk fel! Ha a felmérés közben láthatóan kitér a kérdések elől, vagy pongyolán válaszol, máris küldd haza, pont így fogja a munkát is elvégezni. Ő ért hozzá – legalábbis ezt a látszatot kelti –, mi meg nem, de elvárható, hogy a megértés szintjén tájékoztasson a várható megoldásokról, nehézségekről. Már az elején érdemes elmondani, hogy addig fogja csinálni, amíg nem az olyan lesz, mint ahogy megbeszélted.

5. A szerződés

A szakik fő érve a szerződés ellen az, hogy „akkor 27 százalékkal drágább lesz, csókolom” és ugye egyszeri polgár oszt-szoroz egyet, és ugrik a papír. Tekintve, hogy ennyire kókler munkát végez a többség, ha nem írsz szerződést, garantálom, hogy azt a 27 százalékot ki fogod fizetni, csak egy másik szakembernek vagy egy ötödiknek.

Ehhez ajándékba jár a többhavi utánajárás és hogy végül is kifizeted az összeget, de nem az lesz a munka vége, mint amit vártál, ha 3-4 szaki átmegy a „munkaterületen”. A papír megvéd az egymásra mutogató szakik ellen is.

6. A szakik félnek egyedül

Ökölszabály, hogy soha semmilyen mesterembert nem lehet egyedül hagyni. Az egyedül hagyott szakember a legdrágább szakember. Nem tudom, lehet, hogy félnek, de ahogy egyedül hagyod, elvész az önbizalma, és elfelejti minden szaktudását, és gány munkát végez. Minden szaki utálja, ha folyamatosan ellenőrzik. Nem baj, nem azért fizetsz, hogy szeressen, hanem hogy szép legyen a lakásod, házad.

7. Tisztázzuk a takarítás fogalmát!

Neked azt jelenti, hogy úgy kapod vissza a lakást, mintha nem is jártak volna ott, viszont a szakinak annyit jelent, hogy felszedi a leragasztott takarófóliát a földről 15 ezer forintért. A sittre külön meg kell állapodni, hogy ki viszi el, és mikor. Ha a szaki vállalta, akkor addig ne fizesd ki az utolsó részletet, amíg el nem viszi, vagy a nyakadon marad!

8. Előleg

Soha ne fizess magas előleget! Állapodjatok meg részteljesítési fázisokban, például ha kész a csempézés, akkor x százalékot kap, amikor kész a festés, akkor még y százalékot, és így tovább.

9. Ki hozza az anyagot?

Ha úgy állapodik meg a szakival, hogy ő hozza az anyagot, akkor 99 százalék hogy már benne is ül a hintában. Persze kiköti, hogy hozzon számlát róla. A szakiknak mindig van egy kedvenc törzshelyük, ahol 10 éve vásárolnak anyagot.

Ott az eladó pont azt ír egy áfás számlára amit a szaki diktál neki, így lesz az Alföldi wc csésze, 12 ezer helyett 23 ezer akciósan „milyen jól járt főnök úr ezzel”. A legjobb, ha magad veszed az anyagot és legalább emiatt nem fog fájni a fejed.

10. Határidő

Nem érdekel milyen más munkája van még. A fodrásztól se tolerálom, ha félbehagyja a hajvágást, mert jött még egy kuncsaftja. Ha nincs kikötve retorzió a határidő megszegésére, számolj a határidő 1,5-10 szeresével nyugodtan.

11. Cigi, pia, vécé

Ezt a három kardinális területet érdemes körbe járni, hogy senkinek ne legyen kellemetlensége. Azt tisztázni kell, hogy amíg ott dolgoznak nincs pia, ha megérzed, vagy meglátod, mehetnek amerre látnak. Tisztázni kell, hogy hol dohányozhat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a felújítandó lakásban nem dohányozhatnak.

A vécé szintén fontos kérdés, ha a vécében nem folynak munkálatok, akkor se várd el, hogy levegye minden alkalommal cipőjét ruháját a festő, mert pisilnie kell. A munkák idejére védd le a vécét is és akkor ő sem érzi úgy, hogy festékes lábbal tapos a szentélyedben, és te sem fogod összeszorított fogakkal felmosó fával üldözni a lábnyomokat a vécében.

11. Mit várhatsz el

Egyszerűen azt, amit megbeszéltetek és leírtatok. Minden, ami nem olyan, lehet újrázni. Igen simán lehet mondani, hogy szakikám, az a csempe kilóg két millimétert, lesz szíves újra tenni. Ez nem neked kellemetlen, hanem neki. Ő amikor odaragasztotta úgy a csempét, hogy kilóg több millimétert, ezt pontosan látta, csak nem érdekelte. Te viszont 15 évig azt fogod nézni.

12. Ajánlásból kaptam a számot

Állandóan hallani mindenféle beszélgetésekben, hogy „nem tudsz ajánlani valakit erre a...” A legtöbben érdekes módon tudnak. Ez azért fura, mert nagyítóval kell keresni a rendes szakikat, akkor hogy lehet, hogy mindenki ismer épp egyet?

Ennek oka sokszor az, hogy aki ajánlja, annak fogalma sincs arról, hogy milyen minőségű munkát kapott. Ha ajánlanak nekünk valakit, vegyük a fáradságot, és menjünk el az illetőhöz, és nézzük meg, mit csinált nála. Ha kikérdezzük a részletekről, és az szimpatikus, plusz amit látunk, az is tetszik, akkor érdemes felhívni.