Nem hiszem, hogy viccel a Mol

2013.11.11. 00:24

Zoran Milanovic miniszterelnök szerint “üzleti kalandorság” lenne a több milliárd eurós Mol-pakett felvásárlása, írta a Napi Gazdaság. Bár a kormányfő szerint a horvát állam még mindig elővásárlási joggal rendelkezik az INA olajcég Mol által birtokolt részvényeire, ez alapvetően egy elméleti lehetőség. Azt mondta, sok milliárd euróról beszélünk, és a kormánynak "nincs joga efféle üzleti kalandorsághoz” – mondta a horvát kormányfő a sajtónak.

Milanovic ezzel a Mol pénteki bejelentésére reagált, amelyben a magyar olajipari cég a társtulajdonos horvát állammal való nézeteltérések miatt, a tárgyalásokkal párhuzamosan elkezdte előkészíteni az INA-ban lévő 49,1 százalékos részesedésének értékesítését. Korábban mi is írtunk már arról, a kormány szeretné visszaszerezni az irányítást az INA felett, de nincs elég pénze ahhoz, hogy visszavásárolja a Mol birtokában lévő részvényeket. Ráadásul ahogyan a Molnak sem, úgy nekik sem lenne érdekük az eladás, alapvetően a menedzsmentjogokra lenne szükségük.

A Mol októberben közölt álláspontja szerint egyébként a horvát állam korábbi szerződésszegései következtében már nem rendelkezik szerződéses elővásárlási jogával, de a magyar cég az INA-ban meglévő részesedésének értékesítése esetén mindenképpen konzultálna Zágrábbal. Zoran Milanovic szombaton azt is kijelentette, hogy érzése szerint a Mol valóban el akarja adni tulajdonrészét. Azt mondta: nem szokás ilyesmivel viccelni, mert ez csökkenti a tulajdonrész értékét. A Mol biztosan nem fenyegetésként tette a bejelentést. "Úgy vélem, valós az eladási szándékuk" - mondta.