A vártnál is jobb lett a termés

2013.12.04. 09:27 Módosítva: 2013.12.04. 11:16
A mezőgazdaság az előző évi rossz termés után idén a különösen jó idő miatt csaknem harmadával nőtt. Így a a harmadik negyedévben a GDP-növekedés az előzetes adatoknál is egy leheletnyivel jobb lett, pontosan 1,8 százalék. Dübörögnek az állami építkezések is, de visszaesett viszont a gyógyszergyártás, papíron cigarettára is kevesebbet költünk. Gyenge hatékonyságú Matolcsy csodafegyvere, az ingyen hitelen kívül pedig alig vesznek fel másképp kölcsönt.

A bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - áll a KSH a részletes GDP számaiban szerdán.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatokról az MTI-nek azt mondta, hogy a mezőgazdaság a vártnál jobb teljesítményt ért el. Korábban több banki elemző is kiemelte a mostani növekedésünk egyik legfőbb motorját, a jó idő miatti vártnál is jobb kukoricatermést. Ennél jóval kisebb mértékben, de némi növekedést mutatott előző negyedévhez képest a feldolgozóipar több ágazata, az építőipar és 0,1 százalékkal a szolgáltatások. A GDP 1,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző évhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. 

A most közölt számok a novemberi első becslésnél egy tized százalékponttal jobbak lettek, akkor éves alapon a GDP 1,7 százalékos, míg negyedéves összevetésben 0,8 százalékos növekedést jeleztek előre.

gdp 1
Fotó: KSH

Jó idő, visszaeső gyógyszergyártás

A harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye a pocsék előző évi időjárás után csaknem harmadával, 27,6 százalékkal növekedett. Az ipar hozzáadott értéke 0,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozóiparon belül a közúti járműgyártás területén volt a legnagyobb a növekedés, ennek hajtóereje az export volt.

A jelentősebb teljesítményű ágazatok közül a gyógyszergyártásban volt nagyobb csökkenés, az exportkereslet visszaesésének következtében. A döntően az állam építkezések által húzott építőipar teljesítménye 7,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt növekedett.

Tovább esnek a biztosítások, senki nem vesz fel hitelt

A szolgáltatások  gyakorlatilag stagnáltak, pontosabban a bruttó hozzáadott értékük együttesen 0,1 százalékkal emelkedtek. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 0,3 százalékkal növekedett, ezen belül a kereskedelem teljesítményének bővülése kisebb mértékű, mint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 0,9 százalékkal, az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos negyedévéhez képest.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,2 százalékkal csökkent. Az NHP keretében Matolcsyék által kiszórt ingyen százmilliárdok következtében a vállalati hitelfelvétel enyhén bővült, azonban a lakosság esetében az olcsó lakáshitel-felvételi lehetőség ellenére is jelentősen mérséklődött a hitelek volumene. Az élet- és nem életbiztosítási üzletág teljesítménye is tovább csökkent az előző év azonos időszakához képest.

gdp 2
Fotó: KSH

Stagnáló fogyasztás

A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 1,7 százalékkal, a köz-igazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,5 százalékkal növekedett. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 3,4 százalékkal nőtt.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2013 harmadik negyedévében nem változott az egy évvel korábbi szinthez képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 0,1 százalékkal emelkedett. A háztartások fogyasztási kiadásán belül nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, a szabadidő és kultúra, valamint az élelmiszerek esetén nőtt a volumen, a lakásszolgáltatások esetén pedig stagnált.

Sokat költöttünk hulladékra, papíron keveset cigarettára

Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) és az egyéb szolgáltatások esetében erőteljes csökkenést mértünk. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb mértékben csökkent, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása. A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 0,2 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 4,4 százalékkal meghaladta a korábbi szintet. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 0,6 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás az előző negyedévinél gyorsabb ütemben, 8,2 százalékkal növekedett.

Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezés beruházások emelkedtek. Az ágazatok többségében növekedést mértünk. A nagy súlyú ágazatokat tekintve a feldolgozóipar és a kereskedelem, gépjárműjavítás beruházásai jelentős mértékben nőttek, az ingatlanügyleteké komolyan csökkentek. A mezőgazdaság, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás ágban erőteljes növekedés volt.

gdp változása 3
Fotó: KSH

Jobban nő az export az importnál

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában, folyó áron továbbra is magas, 669 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export az importnál nagyobb mértékben emelkedett (6,0 százalék és 5,8 százalék). 

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a negyedévben a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, a háztartások fogyasztási kiadása stagnált.