Nem lesz fordított áfa a cukornál

2013.12.16. 07:53

Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság a cukor fordított adóztatásának ügyében, értesült a Napi Gazdaság. A kormány novemberben kérte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban, arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásra épített fiktív ügyletek aránya.

A statisztikák alapján Magyarországon 110-120 ezer tonna cukrot termelnek, ám a kiviteli és fogyasztási adatok komoly anomáliákat mutatnak: összességében 130-140 ezer tonnára tehető a becslések szerint a fiktív export, ami után az elcsalt áfa akár a tízmilliárd forintot is meghaladhatja éves szinten.

A fordított áfafizetést csak nagyon indokolt esetben lehet engedélyezni, nagyon speciális és szűkre szabott területen, és csak akkor, ha nincs más lehetőség sem a törvénykezésben, sem az ellenőrzésben.

Az Európai Bizottság még csak a sürgősség kérdésében döntött, és nem a fordított adózás kiterjesztéséről. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nem vezethet be haladéktalanul fordított adózást a cukorágazatban, meg kell várnia a benyújtott kérelem normál elbírálását, közölte az NGM.

Az Európai Unió Tanácsa az áfacsalások elleni hatékony küzdelem érdekében idén nyáron teremtett lehetőséget a tagállamok részére, hogy úgynevezett gyorsreagálási mechanizmus keretében is kérhető legyen a fordított adózás bevezetése azokban a szektorokban, ahol súlyos áfacsalások hirtelen jelennek meg. Magyarország volt az első sürgősséget kérő tagállam. A Bizottság példa nélküli gyorsasággal reagált a kezdeményezésre, a tagállamok képviselőit múlt pénteken értesítette a sürgősség elutasításáról, amely nem egyenlő Magyarország fordított adózás bevezetésére irányuló kérelmének elbírálásával.

"A kormány tiszteletben tartja az Európai Bizottság véleményét, azonban a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy a fordított adózást a lehető legrövidebb időn belül bevezesse a cukor nagykereskedelemre. Ennek érdekében folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel, és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be, egyúttal bízik abban, hogy az Európai Bizottság partner lesz az egész Európai Unióban jelen lévő áfacsalások elleni küzdelemben" - írták.