Így lép fel az EU az áfacsalások ellen

2014.02.20. 11:15

Brüsszelben jelenleg is folyik a munka, így 2018-ra megújulhatnak az Unión belül az áfára vonatkozó szabályok. A Figyelő szerint arra ugyan nincs esély, hogy megszűnjön az áfa Európában, ugyanakkor azt mindenki érzékeli, hogy a csalásokat a jelenlegi formájában a rendszer nem képes kezelni, ezért új megoldásokat keresnek.

Magyarország korábban be akarta vezetni a "megfizetettségi szabályt", melynek lényege az lett volna, hogy az adózó csak azt a részt igényelhette volna vissza az adóból, amely mögött álló beszerzés számláját már kiegyenlítette, viszont ezt az Európai Bíróság elkaszálta.

Az biztosnak látszik, hogy az áfareformnak csak uniós szinten lehet értelme, viszont ismerve az uniós jog módosításának átfutási idejét, biztos hogy rövid távon nem épülnek be a magyar javaslatok az uniós jogrendbe.

Az EU céljairól a következőket lehet tudni:

  • Az új áfarendszernek egyszerűbbnek, hatékonyabbnak és a szilárdabbnak kell lennie.
  • Korlátoznák az adómentességek és a kedvezményes kulcsok használatának lehetőségét.
  • A Európai Bizottság (EB) azt vizsgálja, hogy az EU-n belüli termékértékesítés esetén melyik tagállamban kelljen fizetni és az eladó, vagy a vevő fizessen-e.
  • Ez alapján öt opcióról csináltatnak hatástanulmányt, ez nyárra lesz kész, így akkor vitatják meg az opciókat a tagállamok.
  • Az EB és a tagállamok a rendeltetési hely szerinti adózást preferálják, de van még egy csomó részletkérdés, amit át kell rágni.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a lapnak elmondta, nem sok esélyét látja a gyökeres változásnak. Szerinte inkább kisebb horderejű lépések várhatóak uniós szinten. Az államtitkár elmondta, érdemes lenne megvizsgálni az amerikai típusú áfarendszer bevezetését, amelyben csak az értékesítési lánc végén állónak van adófizetési kötelezettsége (az erről szóló cikkünket itt olvashatja). Pankucsi azt ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy minden országban azonos áfakulccsal operáló rendszer alakítsanak ki, szerinte a tagállamok ragaszkodni fognak a döntési jogkörükhöz ebben a kérdésben.

Arról, hogy a NAV milyen változtatásokat tervez, itt olvashat.