K&H, OTP, Erste: kezükben az adósságunk

2013.12.19. 07:12

Június végén összesen 18,5 milliárd eurónyi magyar állampapír volt az Európai Bankhatóság által vizsgált nagybankoknál, írja a napigazdasag.hu. A hatóság által vizsgált 64 bankból 33 könyveiben volt valamekkora magyar állampapír-állomány, a legnagyobb szereplők a hazánkban is jelen lévő pénzintézetek anyabankjai.

A 33 pénzintézetnél összesen 18,479 milliárd eurónyi magyar állampapír volt, ez 5543,7 milliárd forintot jelent, ami az október végén közölt 21 918,3 milliárdos teljes adósság 25,3 százaléka. Csak összehasonlításként: a fenti összeg több mint a duplája a Franklin Templetonnál lévő 11,7 milliárd dolláros magyar állampapír-portfóliónak.

A cikk szerint a bankok közott Magyarország legnagyobb hitelezője a KBC Bank, amely 4,058 milliárd eurót vallott be, ami 12,2 százalékkal volt magasabb, mint 2012 végén. Ez azt jelenti, hogy a Templeton mellett a belga bank is jelentős hitelezőnek számít, bár így is csak feleakkora, mint az amerikai alapkezelő.

A KBC mögött az OTP Bank a második 3,3 milliárd euróval (ez 8,1 százalékos növekedés fél év alatt), harmadik az Erste bő 2 milliárd eurós állománnyal. A listán az Erstét a nagy magyar bankok anyacégei, az UniCredit, a Raiffeisen, a Bayerische Landesbank, az Intesa Sanpaolo követi.

A Magyarországon nem aktív pénzintézetek egy része is tart számottevő magyar állampapírt, a német Norddeutsche Landesbanknál például 196 millió eurónyi volt, míg a szintén német Landesbank Berlin 179 millió eurónyi állampapírt tartott. Hasonló összeg volt a brit HSBC könyvében, és meglepetésre például a spanyol Banco Bilbao Vizcaya is tartott 63 millió eurónyi magyar befektetést.

Az első félévben a 33 bank magyar állampapír-állománya összesen 1,7 milliárd euróval emelkedett, ez 10,1 százalékos bővülés. A legnagyobb mértékben az ING Bank növelte az állományát, a holland cégnél 61 százalékkal több állampapír volt, mint 2012 végén. Jelentősen, 56 százalékkal növekedett az MKB Bank tulajdonosának, a Bayerische Landesbanknak az állománya is hat hónap alatt, a harmadik legaktívabb pedig a brit Barclays volt 34 százalékos emelkedéssel.

A negatív oldalon a szintén brit Royal Bank of Scotland vezette a listát, amely 25 millió eurós magyar állományát szinte teljes egészében leépítette fél év alatt. Az olasz Intesa Sanpaolo 13,2 százalékkal csökkentett, a CIB Bank tulajdonosa 178 millió euróval, a BNP Paribas 115 millió euróval csökkentette a magyar állományát, ez utóbbi 35,7 százalékos visszaesésnek felelt meg, áll a cikkben.