Rohan az összeomlás felé Argentína

2014.01.24. 11:00

Két nap alatt 13 százalékkal gyengült az argentin pezó árfolyama a dollárhoz képest. A nemzeti valuta ilyen gyors ütemű leértékelődésére a 2001-2002 közötti, az ország legsúlyosabb szociális és gazdasági válsága óta nem volt példa, írja az MTI.

A pezó gyengülését közvetlenül a jegybanknak az a döntése okozta, hogy a devizatartalékok csökkenése miatt leállítja az intervenciót. A jegybank devizatartaléka 7 éves mélypontra, 29,4 milliárd dollárra csökkent.

Csütörtökön Jorge Capitanich argentin miniszterelnök bejelentette, hogy a pezó árfolyamesését az okozza, hogy a jegybank nem vásárol és ad el devizát a devizapiacon és merő kitaláció, hogy a kormány ilyen módon akarná leértékelni a nemzeti valutát.

Nagyon durva lépések

Argentínában 2011 végén szigorúan korlátozták a lakosság dollárvásárlásait. Ma már csak a külföldre utazók vásárolhatnak devizát. Ehhez is azonban először az adóhatóság engedélyét kell beszerezni egy nem túl nagy összegért. Devizát még az országba érkező külföldi turisták sem vásárolhatnak, így például az elutazás előtt megmaradt pezóikat sem tudják visszaváltani, azt vihetik haza.

Nem csoda, ha virul a feketepiac, ahol egy dollárért 13,1 pezót adnak, míg a hivatalos árfolyam csütörtökön 7,79 pezó volt.

A dollár árfolyamerősödése, illetve ezzel együtt a pezó elértéktelenedése az infláció növekedését okozta. Független elemzők szerint tavaly 30 százalékos volt az infláció, a hivatalos állami adatokat ugyanis régóta hamisítottan közlik.

Ráment az állam a netes vásárlásokra is

Miután a hatóságok gyakorlatilag megszüntették a devizavásárlás lehetőségét, az argentinok hitelkártyáikat kezdték külföldön használni, hiszen az ezekkel történő vásárlást a bankok a hivatalos árfolyamon számolták el. A hatóságok nem sokáig tétlenkedtek, 20 százalékos adót vetettek ki a plasztikkártyákkal külföldön történő vásárlásokra, amit később 35 százalékra emeltek.

A lakossági devizafelhasználást tovább korlátozták a héten azzal, hogy jelentősen megnehezítették az interneten történő külföldi vásárlást. Az argentinoknak mostantól a vásárolt terméknek akár az 50 százalékát kell adóban befizetniük, továbbá ha évente kétszer többször vásárolnak külföldről interneten, akkor az adóhivatalnál már importőrként kell bejegyeztetniük magukat.