A Fidesz csak nem száll le a bankokról

2014.01.28. 18:10

A Fidesz tárgyal a bankszövetséggel a havi ingyenes készpénzfelvétel számának növeléséről, és ha jutnak eredményre a parlament üléséig, akkor a Fidesz-KDNP frakció fog dönteni és törvényt alkotni a kérdésről, amelyben szigorítják a bankokra vonatkozó szabályokat, mondta a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella az MTI-nek.

Selmeczi szerint bár törvény rögzíti azt az állampolgári jogot, hogy mindenki ingyenesen vehessen fel – legfeljebb két részletre osztva – 150 ezer forintot a bankautomatákból, mégis rengeteg olyan berendezés van, amelyből maximum 50 ezer forintot lehet felvenni.

Ez egyértelműen annak a jele, hogy a bankok próbálnak trükközni, és “innen is üzenik a bankoknak, hogy nem érdemes”, tette hozzá.

A Bankszövetsége azzal védekezik, hogy az ügyfelek átlagosan 40 ezer forintot vettek ki korábban az ATM-ekből átlagosan két alkalommal egy hónapban, és a kormány az ingyenességet 150 ezer forintig és havi két alkalommal tette lehetővé, ezért fölösleges kiterjeszteni a díjmentes készpénzfelvételt. Attól is tartanak, hogy az ingyenesség miatt az ügyfelek lerohanják majd az automatákat, ami miatt átmenetileg kifogyhat a pénz egy-két ATM-ből, főleg a fizetésnapok környékén.

A kormánypárti politikusok azt is elérnék, hogy az eddigi kettő helyett több alkalommal is lehessen ingyen készpénzt kivenni, Németh Szilárd négyre tett javaslatot.