Útlezárással tiltakoztak a gazdák

2014.01.31. 12:24

Félpályás útlezárással tiltakoztak legelőik elvesztése ellen a gazdák Berettyóújfalu határában, a 42-es számú főúton pénteken 10-től két órán keresztül. A gazdák  mintegy 40 autóval 500 méter hosszúságban sorakoztak fel Berettyóújfalu határában, írja az MTI.

Mavranyi Zsigmond főszervező szerint a Berettyóújfalu környéki gazdák évek óta legeltetik állataikat a botrányos földpályázatairól ismert Hortobágyi Nemzeti Parktól (HNP) bérelt földeken, de a most lezárult legelőpályázaton nem nyertek, összesen mintegy háromezer hektár föld használatát veszítik el szeptember 1-jétől.

Mavranyi Zsigmond 15 éve bérel 500 hektár földet, most csupán 50 hektárra pályázott, de semmit nem kapott. Megjegyezte, hogy 250 birkájának, 40 kecskéjének és 70 mangalicájának sorsa vált bizonytalanná szeptembertől, amikor a nyertesek használatába kerülnek a földek.

A demonstráció konkrét kiváltó oka, hogy korábbi tiltakozásukat – amit Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt levelükben fejtettek ki, és kérték a pályázatok eredményének megsemmisítését –, „egy pohár vízben gerjesztett viharnak” minősítette a szaktárca – jelezte Mavranyi Zsigmond.  • Tippek
  • Árfolyam